Pla general de l'autopista C-32 a l'altura de la sortida de Cubelles i Cunit

La Generalitat aplicarà canvis en les bonificacions de l'autopista C-32

Prop d'una cinquena part dels trajectes bonificats provenen del Baix Penedès

La Generalitat de Catalunya aplicarà canvis en les bonificacions de l'autopista C-32 per a residents que van entrar en vigor el passat 1 de setembre. Des del Govern català han detallat alguns dels canvis —que s'introduiran el dia 1 de gener— en una reunió amb els municipis del Penedès Marítim. Responen a les crítiques que s'havien recollit els últims mesos per part dels usuaris.

Compte de 24 hores reals

Així, segons ha avançat l'Ajuntament de Calafell, un dels canvis que s'aplicarà és que els descomptes per anada i tornada seran de 24 hores reals. Ara només es bonifiquen els trajectes amb arribada i sortida al mateix lloc que es fan dins d'un mateix dia natural. Això perjudica les persones que fan torns nocturns, ja que suposa un canvi de dia.

A partir de l'1 de gener, l'usuari tindrà 24 hores per fer la tornada, encara que hi hagi un canvi de dia. A més a més, els descomptes es faran efectius l'endemà del viatge, i no a mes vençut, com passa ara. Es mantindrà el límit de quatre trànsits diaris, el sistema de pagament amb telepeatge o l'aplicació Awai, i el descompte del 70% al tram el Vendrell-Sitges.

Més beneficiats

A la reunió, la Generalitat també ha donat dades de la repercussió que han tingut aquests descomptes els últims tres mesos. S'ha constatat que les bonificacions arriben a molts més usuaris que abans, amb un repartiment més equitatiu. Si amb l'anterior sistema el 80% dels descomptes eren rebuts per un 5% dels usuaris, ara són el 47% dels usuaris que se'n beneficien.

La mitjana diària de trànsits bonificats és de 5.200, dels quals una mica menys de la cinquena part provenen del Baix Penedès. Un 6% són del Vendrell, un 7% són de Calafell i un 4% són de Cunit. Representen prop d'un miler de trànsits diaris des de la comarca.

Des de Calafell, el seu alcalde, Ramon Ferré, ha explicat que també s'han demanat les dades del trànsit que hi ha a la C-31. «L'objectiu de les bonificacions era treure trànsit de la carretera i hem d'estar segurs que els diners compleixen aquesta finalitat», ha apuntat. El batlle ha recordat que «l'objectiu final continua sent la gratuïtat total d'una autopista amortitzada i que no té alternatives per al trànsit».