Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
L'acte d'inauguració del pont i el camí de les Madrigueres.

El Geven denuncia que s'han perdut una dotzena de nius de corriol a les Madrigueres

Els ecologistes lamenten que la manca de protecció de la zona pot provocar «l'extinció» d'aquesta espècie protegida

L'acte d'inauguració del pont i el camí de les Madrigueres.
L'acte d'inauguració del pont i el camí de les Madrigueres que es va fer el març. | Ajuntament del Vendrell

 

L'entitat ecologista Geven ha denunciat a través de les xarxes socials la pèrdua d'una dotzena de nius de corriol camanegre a la zona de les Madrigueres, al Vendrell, en aquest primer estiu en què la passera que travessa la riera de la Bisbal està oberta. Segons els ecologistes, aquest any només ha sobreviscut un pollet d'aquesta espècie protegida que nidifica a la zona, un balanç que veuen molt negatiu pel desenvolupament de la flora i la fauna de l'únic indret verge que queda al litoral de la comarca.

Entre les raons que esgrimeix el Geven per aquest fet, es fa referència al pas de la gent per la zona protegida, obviant l'abalisament que hi ha, i «el vandalisme, la inconsciència i la deixadesa» d'algunes persones. Els ecologistes també critiquen que aquest passat dissabte es fes el castell de focs de les festes de Sant Salvador «al costat de la zona protegida».

Alerten de la possible extinció del corriol

Tot plegat creuen que pot provocar «l'extinció del corriol camanegre al Baix Penedès» i «la desaparició de gran part de les espècies de flora i fauna del litoral que encara queden i l'oportunitat de recuperar-les». Pel Geven, «perdre aquestes espècies, en últim terme, voldrà dir perdre les platges» i demana a tota la gent que es pugin «compatibilitzar els usos amb el respecte al medi».

La presència del corriol camanegre a les Madrigueres va ser un dels aspectes que va obligar a refer el projecte del pont i el camí que travessava aquest espai, per no afectar el seu hàbitat. Per això es van col·locar unes mampares en un dels costat. Finalment, el passat 2 de març es va poder obrir aquesta esperada passera que permet sortejar la desembocadura de la riera de la Bisbal, i que mena cap a l'espai protegit. Tot i que els mateixos ecologistes van celebrar la manera com s'havia acabat desenvolupant el projecte, el balanç del primer estiu en el qual s'ha obert un pas per la zona protegida no ha estat satisfactori.