El carrer del Peix del Vendrell.

La iniciativa per buscar un horari de conciliació al comerç del Vendrell es desinfla

Valoració desigual als establiments del carrer Alt que van impulsar la prova pilot fa un any

El comerç del carrer Alt del Vendrell va ser pioner ara fa un any impulsant una iniciativa per establir un horari diferent durant l’hivern. Diversos establiments van avançar mitja hora l’horari d’obertura a les tardes, quedant fixat de les 16.30 a les 19.30 hores.

La idea era avançar cap a la conciliació familiar i laboral, adoptant uns estàndards més europeus. Un any després, la valoració dels comerços és desigual, tot i que la majoria admeten que l’aposta no ha acabat de donar els resultats esperats.

«La gent no hi està acostumada»

«Creiem que és una mesura necessària, però la gent no hi està acostumada», apunta Mar Vives, d’Eureka Kids. Vives admet que durant l’hivern hi havia molts dies que no podia tancar a les 19.30 hores perquè seguien arribant clients. «Segurament és una cosa que s’hauria de fer de forma unificada a tot el centre», afegeix, i avança que enguany no repetirà.

Qui tampoc mantindrà aquest horari diferenciat és Fran Illacer, de la botiga Rock&Jeans, que assegura que l’aposta «no ha funcionat». «Ens va semblar bé provar-ho, però la facturació que vam fer en la mitja hora que vam avançar va ser molt baixa», afirma. De fet, són pocs els comerços que aquest hivern mantindran el canvi d’hora.

Un d’ells és la joieria i rellotgeria Font-Belau, els responsables de la qual asseguren que els ha donat bons resultats. «Estrany era el dia que no entrés un client abans de les cinc», apunta el Josep Ramon. Tot i això, admet que els resultats no han estat els mateixos en els diferents sectors del comerç.

El que sí que coincideixen la majoria és que fer el canvi just a l'inici del curs escolar va ser massa aviat. Per això els establiments que mantenen l’aposta per l’horari diferenciat ho faran enguany coincidint amb el canvi d’hora. És a dir, a partir del mes de novembre. 

El carrer Alt del Vendrell.
El carrer Alt ha estat pioner per buscar un horari de tardes més pròxim als estàndards europeus. | BP Diari

«Posar uns valors per davant d’uns altres»

Altres establiments que mantindran la iniciativa es troben al carrer del Peix, molt a prop del carrer Alt. Alguns d’ells, com el Granel, es van afegir a la iniciativa més tard, i han mostrat la intenció de mantenir-la enguany. «Realment comporta pèrdues econòmiques, perquè la gent no té l’hàbit, però nosaltres ho fem per convicció», remarca Oriol Solé.

Ell és un dels que està convençut que cal «avançar cap a la conciliació familiar» i veu la iniciativa com «un primer pas» cap a la jornada continua. «Es tracta de posar uns valors per davant d’uns altres», apunta, afegint que l’ideal seria tancar a les cinc de la tarda, «com fan en altres països europeus».

Tot i això, reconeix que caldria una iniciativa conjunta per part «de l’Ajuntament o el CIT» perquè el canvi es fes a tot el comerç. «Sol vas a contracorrent, però ens volem mantenir ferms», conclou. No és l’únic comerç del carrer del Peix que ho veu així i la floristeria Astrid o la botiga de productes de perruqueria Xas també canviaran l’horari a partir del novembre.

El CIT es manté al marge

De moment, però, el Comerç del Vendrell, l’antic CIT, manté la mateixa postura de l’any passat. Des de l’associació estan d’acord que cal anar cap a un horari de conciliació, però creuen que el comerç és «l’última baula de la cadena».

Sense canvis en els horaris escolars i laborals, pensen que la iniciativa no donarà resultat. De la mateixa manera, es mostren contraris a impulsar-la de manera descoordinada, ja que creuen que només pot generar «confusió» entre la clientela.