Imatge del carrer Alt del Vendrell.

Comerços del Vendrell prenen la iniciativa i aposten per un horari de conciliació familiar

El carrer Alt adapta el seu horari d’hivern a uns estàndards més europeus

Els comerços del carrer Alt del Vendrell —una de les principals artèries comercials de la ciutat— ja fa vint dies que van aplicar un canvi en el seu horari comercial de tardes, adoptant uns estàndards més europeus amb l’objectiu d’avançar cap a la conciliació familiar. Es tracta d’una aposta arriscada, que suposa avançar l’obertura a les 16.30 hores i tancar els comerços a les 19.30 hores, en una prova pilot que es farà fins al Nadal.

Un canvi de mentalitat progressiu

Tot i que encara és aviat per fer valoracions, després de gairebé tres setmanes amb aquest nou horari els comerços d’aquest carrer constaten que l’aposta pot ser encertada. «Es tracta d’aprofitar més les hores de llum del dia i buscar un horari més adequat per a les famílies», apunta la Mar, de la botiga de joguines EurekaKids. Ella és conscient que cal «un canvi de mentalitat» i que es necessita temps perquè la gent «es vagi adaptant a poc a poc», però es mostra segura del pas donat. «Aquests dies veiem que a quarts de cinc ja tomba gent, mentre que a dos quarts de vuit de la tarda ja no hi ha ningú», afirma.

De la mateixa opinió és l’Olga, de la botiga de roba Cala Núria. Ella certifica que a partir de les set «gairebé no hi ha ningú a l’hivern», però creu que de cara a l’any vinent s’hauria de començar a aplicar aquest horari una mica més tard, «a partir del mes d’octubre». D’aquesta manera, és partidària de tenir un horari per a l’estiu i un altre per a l’hivern. De la mateixa manera, aposta per mantenir els comerços oberts fins a les vuit els dissabtes.

El carrer Alt del Vendrell.
L'aposta del carrer Alt no ha estat ben vista pel CIT. | BP Diari

Des de la botiga Promise, la Noemí troba un encert obrir a dos quarts de cinc de la tarda, «perquè ja hi ha gent al carrer», i també aposta per a avançar l’horari al matí. «Nosaltres obrim a les 09.30 hores i no a les deu, perquè tothom ja és al carrer ben aviat, en canvi, quan els nens surten de l’escola al migdia, la presència de gent baixa molt», assegura.

L’associació no ho veu adequat

L’aposta del carrer Alt no s’ha fet de forma coordinada a tot el Vendrell, tot i que sí que es va comentar a altres comerços de carrers pròxims. «Alguns ens van dir que ja feia temps que ho pensaven i també ho han aplicat», afirma la Mar. Però des de l’associació Comerç del Vendrell —l’antic CIT— es mostren menys entusiastes. «Ens ho van comentar abans de fer el pas, però nosaltres no creiem que ara mateix s’hagi d’adoptar aquest horari al comerç del Vendrell», assevera el president de l’entitat, Salva Rodríguez.

«Com a iniciativa reivindicativa ho veuríem bé, perquè donem suport a anar cap a un horari de conciliació, però creiem que el comerç és l’última baula d’una cadena que ha de començar amb els horaris laborals i escolars», justifica Rodríguez. Per aquest motiu, el president del CIT pensa que aquesta iniciativa d’una part dels comerciants «pot crear confusió entre els clients» i acabar fent més mal que bé. També recorda que «molts comerços ho estan passant molt malament amb la pandèmia i necessiten facturar al màxim».

L’aposta dels comerciants del carrer Alt del Vendrell arriba en un moment que diversos col·lectius han augmentat les seves reivindicacions per fer jornada continuada a les escoles, aprofitant les reestructuracions que s’han de fer per la pandèmia del Covid-19.