Vista aèria de les Madrigueres.

Les Madrigueres del Vendrell, protagonistes de les (Re) voltes d'Òmnium Cultural

Òmnium Baix Penedès i el Geven impulsen un itinerari per aquest espai del litoral baixpenedesenc

Les Madrigueres del Vendrell formen part del projecte (Re) voltes que impulsa Òmnium Cultural a tot el país. Aquest cap de setmana s'organitzen una trentena de (Re) voltes per tota Catalunya. Volen ser espais compartits on es fa un reconeixement a diferents lluites populars del territori, de la mà dels seus protagonistes.

Sota el nom de '(Re) volta Salvem les Madrigueres', el Geven i Òmnium Baix Penedès organitzen l'acte del Vendrell aquest dissabte 27 de novembre. Començarà a les deu del matí amb un itinerari per les Madrigueres que sortirà del restaurant el Casinet de Sant Salvador

La ruta servirà per explicar el projecte inicial, conèixer la situació actual i avaluar les perspectives de futur d'aquest espai natural. Per participar a l'itinerari cal fer una inscripció prèvia en aquest enllaç, ja que les places són limitades. 

A les dotze del migdia es farà un fòrum obert sobre les Madrigueres a l'Auditori Pau Casals, on tothom podrà intervenir. També hi haurà una exposició amb retalls de premsa, fotografies i vídeos facilitats per particulars i mitjans de comunicació. L'entrada al fòrum és lliure i gratuïta.

«Símbol de les lluites contra l'especulació urbanística»

Els impulsors de la iniciativa han escollit aquest espai perquè és «un símbol de les lluites contra l'especulació urbanística al Baix Penedès». Protegir aquest espai verge del litoral baixpenedesenc ha estat un dels objectius primordials que sempre ha tingut el Geven. Va ser el 1993 quan es va iniciar la campanya 'Salvem Les Madrigueres', per evitar la urbanització de la zona.

A finals dels anys noranta es van arribar a recollir 6.000 al·legacions individuals, amb el suport d'un centenar d'entitats, demanant la protecció de l'espai. Aquesta perseverança «va evitar la consolidació dels projectes urbanístics». També va permetre que s'aprovés el Pla especial de protecció de l'espai de Les Madrigueres i la proposta de naturalització, el 2006.

Tot plegat va dur al fet que el 2019 s'inaugurés el nou espai d'adequació ambiental de les Madrigueres. Era l'inici d'un projecte que s'havia d'anar ampliant a poc a poc, recuperant les llacunes de l'espai. Aquest passat estiu, però, el Geven va acusar les administracions d'«inacció» per dur a terme els compromisos als quals s'havien arribat.