Més de 450 famílies esperen un pis de lloguer social al Vendrell

Des de la Borsa d’Habitatge busquen augmentar el nombre de pisos disponibles

Prop de 450 famílies es troben actualment en llista d’espera per accedir a un pis de lloguer social al Vendrell. Són dades ofertes per la Borsa d’Habitatge del Vendrell a TarragonaDigital, i que certifiquen la manca d’habitatge de lloguer a preu assequible que pateix la capital del Baix Penedès. Per aquest motiu, des de l’Ajuntament del Vendrell i la Borsa d’Habitatge són conscients de la necessitat d’augmentar el nombre de pisos de lloguer social disponibles.

Actualment, la borsa gestiona un total de 64 contractes de lloguer social al Vendrell. És una xifra estable els últims anys, però que des del 2015 presenta un cert estancament per la bonança econòmica. «Quan l’economia millora, alguns propietaris retiren els pisos de la borsa perquè volen mirar de vendre’s la propietat», explica Meritxell Hidalgo, responsable de la Borsa d’Habitatge del Vendrell.

Avantatges també pels propietaris

La regidora de Serveis Socials, Montse Martín, creu que molts propietaris de pisos desconeixen els avantatges que suposa tenir un pis a la borsa d’habitatge. «És cert que demanem un preu per sota del mercat, però a canvi, la borsa ofereix una sèrie de garanties que no es poden trobar per altres vies», remarca. Entre aquestes hi ha el fet que amb l’aval es cobreix fins a sis mesos d’un eventual impagament, quan a través de les immobiliàries només se’n cobreixen tres.

Però, a més a més, la mediació i el seguiment que fa la Borsa implica que els problemes per impagament del lloguer siguin menys habituals. «De 198 contractes que hem gestionat des del principi de la borsa, només hem tingut cinc casos que han acabat amb judici», destaca Hidalgo, que afegeix que això ha estat així «perquè alguna de les dues parts s’ha tancat en banda». Dels 64 contractes actuals, només en sis hi ha alguna incidència relativa a retards amb el pagament o al fet que aquest s’hagi acabat fraccionant.

Vista aèria del Vendrell. | Endesa

Des de la Borsa posen èmfasis en la confiança que es demana al llogater «per evitar que aquestes incidències acabin al jutjat», cosa que la majoria de vegades s’aconsegueix. El fet que aquesta oficina també gestioni les ajudes al lloguer que dona anualment l’Agència d’Habitatge suposa un avantatge en aquest sentit. Però si la situació acaba arribant al jutjat, des de la Borsa apunten que hi ha una assegurança pel propietari que cobreix el procés judicial.

Un preu per sota del mercat, però amb més garanties

En aquests moments, l’objectiu del consistori és tenir més pisos de lloguer social, amb el qual volen redoblar l’esforç per contactar amb propietaris. Quan algun s’interessa, des de la Borsa visiten l’immoble, fan un informe i proposen un preu que creuen adequat pel lloguer. «Si accepten, ho tirem endavant, si no, ho hem de deixar córrer», explica Hidalgo. Actualment, «el preu del lloguer al Vendrell, en pisos en bon estat, difícilment baixa dels 500 euros al mes», afegeix.

A l’altra banda, als sol·licitants d’aquests pisos se’ls demana que acreditin uns ingressos mínims per poder pagar el lloguer, i uns màxims adequats al preu de la promoció. Meritxell Hidalgo destaca que des de la borsa es mira «d’adaptar la família a un pis que puguin pagar, amb un preu que oscil·la en un marge d’uns 50 euros amunt o avall». Els contractes són per cinc anys.

Des del 2004

La Borsa d’Habitatge del Vendrell es va posar en marxa el 2004 com a Borsa d’Habitatge Jove. En uns moments de fort creixement econòmic, l’oficina estava enfocada al lloguer per a joves, però amb l’arribada de la crisi, el 2008, va passar a ser una Borsa d’Habitatge social. Si fins al 2015 el nombre de pisos de lloguer social disponibles va anar augmentant, des d’aleshores aquest s’ha estancat, raó per la qual l’Ajuntament vol remuntar les xifres, incidint en els avantatges que suposa aquest servei també pels propietaris.

També et pot interessar: