Policies custodiant el niu de tortuga babaua de Calafell.

Moment molt esperat: neixen desenes de tortugues babaues a la platja de Calafell

Els ous estaven custodiats a la platja des de feia un mes i mig

Desenes de persones han viscut aquesta passada nit a Calafell un moment molt esperat, el naixement d'un bon nombre de tortugues babaues a la platja. Es tracta d'un fet excepcional, ja que la tortuga babaua és una espècie marina en perill d'extinció

El 19 de juny, una tortuga va pondre 146 ous a la platja de l'Estany, una part dels quals es van deixar en custòdia a la platja. Després d'un mes i mig, aquest dimecres 11 d'agost a la nit han començat a sortir els exemplars. Els voluntaris que custodien el niu han donat l'avís a les deu de la nit.

Comprovar l'estat dels exemplars

Ràpidament s'ha activat un dispositiu per protegir la zona de criança i diversos tècnics de la Generalitat s'han desplaçat a la zona. La tasca no ha estat senzilla, perquè calia revisar desenes d'exemplars per comprovar que tenen el pes i la mida correctes. «Si és així s'alliberen al mar, en cas contrari, es crien en captivitat durant un any al CRAM», ha explicat Aron Marcos, regidor d'Ecologia Urbana.

En total han nascut 44 exemplars, dels quals deu s'han traslladat al CRAM. Marcos ha destacat que aquest naixement ha estat «un fet únic» perquè és el primer que s'ha produït aquest any a l'Estat. De la mateixa manera, Marcos ha recordat que feia molts anys que no naixien tortugues babaues a Calafell.  

Més de 580 voluntaris

Durant aquests gairebé dos mesos, el niu ha estat custodiat per més de 580 voluntaris del GEPEC-EDC, que han fet torns. El niu ha estat vigilat de dia i de nit, per protegir-lo d'ingerències externes. El de Calafell és un dels cinc nius de tortuga babaua que el grup ecologista està custodiant aquest estiu.

Exemplars de tortugues babaues tot just nascuts a Calafell.
Desenes de tortugues babaues han nascut a Calafell. | Ajuntament de Calafell