Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un cartell que mostra la temperatura al carrer.

Temperatures extremes a Catalunya: els mapes 'més bèsties' que s'han vist mai

Una previsió de diversos centres meteorològics apunta que se superaran els 60 graus en superfícies properes al terra i l'asfalt | Mentrestant, s'ha activat el nivell màxim pla Alfa i s'han establert restriccions davant l'elevat risc d'incendi

Aquest matí, a les sis, Sant Salvador de Guardiola, un municipi de la comarca del Bages, registrava  29 graus de temperatura. És dijous i comença l'onada de calor  de què fa uns dies alerten l'Agència Espanyola de Meteorologia (Aemet) i el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). Es preveu que s'allargui fins al dilluns, i afectarà especialment Ponent, la Catalunya Central  i el prelitoral central. 

Més de 60 graus a l'asfalt i a les superfícies en contacte amb el terra

Aquest mateix matí, de fet, el cas de Sant Salvador de Guardiola no ha estat excepcional. Ha estat tan sols la localitat amb més temperatura, però a la resta del país, excepte del Pirineu, i especialment a la zona central, les temperatures també han fregat els 30 graus. En aquest sentit, aquest dijous s'esperen màximes  de fins a 42 graus a Ponent i lleugerament més baixes al centre del país.

Les mínimes se situen entre 20 i 21 graus per aquest dijous, i a partir de la tarda  la calor es farà notar més. S'esperen temperatures idèntiques i més sol per al divendres. Tanmateix, més enllà de les prediccions del Servei Meteorològic, hi ha una previsió que sobta, ja que calcula que es poden superar els 60 graus en superfícies asfàltiques, metàl·liques i properes a terra.

El mapa de la predicció, amb dades de l'Open Street Map i generat pel Centre Europeu de Previsions Meteorològiques a Mitjà Termini i Meteologix.com, l'ha fet córrer a través de Twitter el Projecte 4 estacions, que divulga la meteorologia a les xarxes socials.

En la imatge, es poden reconèixer xifres superiors als seixanta  graus en zones de Ponent, la Catalunya Central i la zona nord de la demarcació de Tarragona. S'hi podrien cuinar ous aferrats, a terra.

Circumstàncies idònies per als incendis forestals

La situació és extrema. S'ha activat el nivell 3 del pla Alfa del departament d'Interior a bona part del territori, i inclús s'han començat a controlar els accessos a alguns parcs naturals. A més, el risc d'incendi  se situa a uns nivells de perill que no es veien des de feia divuit anys, fet que preocupa. 

Es donen moltes circumstàncies perquè es generin focs simultanis, que superarien amb facilitat la capacitat de coordinació i extinció i els recursos dels Bombers. Temperatures elevades, de més de quaranta graus, una humitat molt baixa i una sequera extrema, ingredients  d'un gran incendi forestal.

Bona part de Catalunya en el nivell màxim del pla Alfa

La insolació  dels últims dies i l'entrada d'una massa d'aire calent africà provocarà que les mínimes no baixin dels 25 graus i que s'assoleixin els més de 40 a Catalunya. L'afectació més intensa serà a les comarques litorals del Tarragonès, el Baix Penedès, el Garraf, el Baix Llobregat, el Barcelonès, part del Maresme, part de l'Alt Camp, l'Alt Penedès, l'Anoia, el Bages, el Moianès, tot el Vallès, i la zona prepirinenca que va del Pallars i la Noguera fins a Osona.

També està en el nivell màxim la zona nord de la comarca del Priorat, on s'ha tancat el Parc Natural del Montsant, el nord de la Ribera d'Ebre i la Terra Alta i el sud del Segrià, una zona on els Bombers ja han alertat en els darrers temps que es podria generar un dels grans incendis forestals de Catalunya, que arribaria fins a Prades.

El risc d'incendi obliga a establir restriccions a les zones amb nivell 3 del pla Alfa

Per tot plegat, a causa de la situació meteorològica de  perill molt alt i pel risc d'incendi que aquestes condicions provoquen, Interior ha establert restriccions severes en l'activitat social a un total de 279 municipis de 24 comarques de Catalunya, que duraran fins al dimarts 17 d'agost. Són els municipis afectats pel nivell 3 del pla Alfa. 

S'han cancel·lat totes les activitats d'acampada o ruta a la natura, excepte als casals de vacances i colònies, que hauran de realitzar les activitats a l'entorn dels seus allotjaments. A més, s'ha suspès l'activitat agrària amb maquinària de les deu del matí fins a les vuit del vespre del vespre. També s'han suspès els transports en zones forestals i els treballs en línies elèctriques i infraestructures.