Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge del paisatge de vinyes, en algun punt del Baix Penedès

Patronal i sindicats demanen que el Pla Territorial del Penedès garanteixi «el creixement econòmic»

Els agents econòmics reclamen que el territori tingui un equilibri entre indústria i medi ambient

La Vegueria del Penedès està elaborant el seu primer Pla Territorial, que ha de posar les bases del desenvolupament de la zona durant els pròxims vint anys. Després de les diferents sessions de participació ciutadana que es van fer a finals d'any, ara alguns sectors han aixecat la veu perquè se senten poc representats als grups de treball.

És el cas de diferents agents econòmics i socials que han fet un manifest demanant tenir més influència en la redacció del Pla Territorial Parcial, per garantir el desenvolupament econòmic del territori. Entre els signants hi ha les patronals FEGP i UEA i els sindicats CCOO i UGT, que creuen que els ecologistes han tingut fins ara un «excés de veu» en el debat.

Que no sigui només «un museu»

Francesc Rica, secretari general de l'UGT al Penedès, afirma que als primers redactats del text han detectat «que la participació de la gent més reticent al desenvolupament ha tingut molta volada» i alerta que és necessari «un equilibri per fer conviure el paisatge amb l'activitat econòmica». Rica afegeix que, en cas contrari, el Penedès es convertirà en «un gran museu», mentre els seus habitants hauran d'anar a treballar «a 40 o 50 quilòmetres de distància».

Per la seva banda, Josep Maria Romero, secretari general de CCOO, ha fet una crida a aconseguir «un gran consens» amb els grups que volen evitar qualsevol mena de desenvolupament industrial, una opinió compartida pel president de la Unió Empresarial de l'Anoia (UEA), Joan Domènech, que defensa l'encaix de les polítiques de preservació del territori amb el desenvolupament. Domènech ha lamentat que sembli que «si defensem la indústria estiguem anant contra el medi ambient, però això és fals, cal veure la balança de forma equitativa».

Opinions més «equilibrades»

Des de la Federació Empresarial del Gran Penedès (FEGP), la seva presidenta, Neus Lloveras, ha demanat un procés participatiu «que vetlli per representar de manera equilibrada totes les opinions», una cosa que, a tenor seu, ara no passa, ja que hi ha «un excés de veu d'algunes entitats que deixa sense veu a una altra part del territori».

Els signants del manifest demanen que el pla contempli un creixement econòmic enfocat a la transició digital i als nous sectors, fent-ho compatible amb l'empresariat ja existent a la zona, sobretot el vinícola, i la preservació de l'entorn. També remarquen la necessitat de millorar les infraestructures per progressar en les comunicacions amb les àrees de Barcelona i Tarragona.