Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un tren a l'estació de Sant Vicenç de Calders.

El Penedès busca millorar un transport públic «deficitari» a través de la Taula de Mobilitat

L'òrgan es crearà aquesta tardor per identificar les principals mancances i proposar millores

Un tren a l'estació de Sant Vicenç de Calders.
El transport públic al Penedès presenta nombroses mancances. | BP Diari
 

Desplaçar-se mitjançant el transport públic per l’interior del Penedès no és, ara mateix, una opció viable. Tal com queda reflectit a la web de la Generalitat mou-te, el trajecte més ràpid entre el Vendrell i Igualada, dues de les capitals de la Vegueria, s’enfila fins als 94 minuts, havent de fer un transbord a Martorell per passar de la xarxa de Rodalies a la dels Ferrocarrils. És gairebé el doble de temps del que es triga anant amb vehicle privat, uns 50 minuts.

Per trobar la solució a problemes com aquest ha de veure la llum aquesta tardor la Taula de Mobilitat del Penedès, un òrgan que ha de servir per donar resposta a les demandes del territori en aquest àmbit. La creació de la Taula està pendent de l’aprovació d’un Acord de Govern per impulsar-la, amb la prèvia signatura d’un conveni de vinculació amb els ajuntaments implicats.

Eina de cogovernança

A banda de les quatre capitals del Penedès (el Vendrell, Vilafranca, Vilanova i Igualada) la Taula ha de comptar amb la participació dels ajuntaments de Calafell, Cunit, Sitges, Cubelles i Sant Sadurní d’Anoia, així com dels diferents consells comarcals i entitats del territori. El secretari de Mobilitat de la Generalitat, Isidre Gavín, ha avançat que aquest òrgan ha de ser una «eina de cogovernança al territori» per «enfortir la construcció institucional de la vegueria del Penedès».

La Taula de Mobilitat del Penedès haurà de tractar aspectes com les millores que necessita el transport públic, les actuacions que cal emprendre a la xarxa viària o els canvis que implicarà la finalització de les concessions estatals de l’AP-7 i la C-32. «Al Penedès tenim una xarxa de transport públic molt deficitària i amb la Taula caldrà proposar aquelles actuacions més urgents», apunta a aquest diari Jaume Casañas, geògraf i president del PDeCAT al Penedès.

Imatge de l'autopista C-32.
Els peatges de l'autopista C-32 són dels més cars de Catalunya. | ACN

Infraestructures exògenes

Casañas explica aquestes mancances pel fet que les infraestructures que hi ha al Penedès tenen un caràcter «exogen», és a dir, estan pensades des de l’exterior «per enfortir la mobilitat amb les àrees metropolitanes de Barcelona i de Tarragona». En canvi, hi ha un dèficit important de «connectivitat dins el territori», com ho exemplifica el fet que «anar del Vendrell a Igualada en transport públic sigui una odissea».

Per aquest motiu, el geògraf creu que la Taula serà una bona oportunitat de buscar «polítiques de mobilitat interna —com ara l’impuls d’un bus exprés entre les quatre capitals, o la implantació d’un taxi a demanda—, a més mirar de reforçar les connexions exògenes», que també presenten mancances importants, especialment a la xarxa de Rodalies. La creació de la Taula de Mobilitat arriba just quan també s’està elaborant el primer pla territorial del Penedès.