El Pla Territorial del Penedès comptarà amb un procés de participació ciutadana

La Generalitat es compromet a preservar els terrenys de més valor agrícola

El secretari d’Hàbitat Urbà i Territori del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Agustí Serra, ha assegurat aquest dimecres, en una visita a Vilafranca del Penedès, que el Govern està a la fase final de la redacció de l'avanç del Pla Territorial del Penedès (PTP). Segons el departament, la previsió de la Generalitat és impulsar un procés de participació ciutadana quan estigui llest aquest document preliminar.

Per dur a terme el procés es convocaran reunions obertes per incloure les propostes sobre la B-40 i altres qüestions a l’avantprojecte del Pla Territorial, que posteriorment també se sotmetrà a valoració ciutadana de cara a la redacció definitiva del document. Serra ha afirmat que la Generalitat es compromet a preservar els terrenys de més valor agrícola dins el PTP, a través d'un sistema amb el qual es classificaran els sols agrícoles segons el seu valor.

El Quart Cinturó i el Logis

Amb això, Territori vol tranquil·litzar la Plataforma Defensem la Identitat Vitivinícola, creada per agents socials i econòmics per preservar el paisatge penedesenc.  Un altre dels projectes que ha aixecat més recel fins ara al territori és el del Quart Cinturó. Agustí Serra ha garantit també que es redactaran alternatives de traçat per negociar amb el Ministeri de Foment.

El secretari d’Hàbitat Urbà i Territori ha fet aquestes declaracions després d'una reunió amb l’alcalde de Vilafranca i delegat de la Vegueria del Penedès, Pere Regull, i amb el president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Xavier Lluch. Un altre dels punts calents al territori, i que s'haurà de contemplar al Pla Territorial, el del Logis Penedès, que la Generalitat vol reactivar.

Quatre anys treballant en el Pla Territorial Parcial

El Govern català fa quatre anys que treballa en l’avanç d’aquest Pla Territorial Parcial, un document que ha de fixar com ha de ser fins al 2031 el desenvolupament de l’àmbit de planificació del Penedès. Aquesta va ser una divisió territorial aprovada el 2010, com a pas previ per al reconeixement del Penedès com a vegueria. El document que s’està redactant ara engloba les comarques de l’Alt i el Baix Penedès, el Garraf i la majoria de municipis de l’Anoia.