Imatge virtual de com seria l'Agroparc del Penedès.

La plataforma Stopagroparc es reactiva per oposar-se al projecte d'Ametller al Penedès

Afirmen que atemptarà contra el paisatge i l'agricultura penedesenca

La plataforma Stopagroparc ha revifat de forma paral·lela a com ho ha fet el projecte de l'Agroparc del grup Ametller Origen. Fa unes setmanes, la companyia va presentar la nova proposta d'Agroparc per al Penedès, desencallant un projecte que feia tres anys que estava aturat. S'ubicaria entre Gelida i Sant Llorenç d'Hortons, en una superfície de 258 hectàrees.

Aquest dilluns 29 de novembre, Stopagroparc ha exposat les seves reticències davant el projecte. La plataforma, que té el suport de Bosc Verd, Unió de Pagesos i Naturalistes de Gelida, afirma que atemptaria «contra el paisatge i l'agricultura».

Situat en un connector ecològic

En aquest sentit, s'oposen al fet que l'espai se situï dins del connector ecològic que hi ha entre Roques Blanques, Montserrat i Ordal. També critiquen que es vulguin crear diversos hivernacles tecnificats en un espai de conreu de secà. La plataforma qüestiona els anuncis fets per la companyia sobre l'autosuficiència energètica i l'economia circular.

Sobre la implantació de deu hectàrees de plaques fotovoltaiques, consideren que és una infraestructura «inviable» en aquest territori. De la mateixa manera, temen que el trànsit de treballadors i visitants derivi en una «forta pressió» de mobilitat a les carreteres locals.

Obertura el 2025

El conseller delegat d'Ametller Origen, Josep Amteller, va avançar que el parc podria obrir a finals del 2025 i crearia 3.100 llocs de treball. Es tractaria d'un «districte agroindustrial d'energia positiva i Co2 negatiu», que evitaria l'emissió de 1.400 tones de gasos contaminants. La nova proposta focalitza l'activitat agrícola al sòl rústic i la logística en un polígon de Gelida en desús.

D'aquesta manera, Ametller volia desactivar les crítiques dels ecologistes que havien paralitzat el projecte la primera vegada. Però des de Bosc Verd ja van respondre que la nova proposta tampoc els satisfeia, perquè posava en perill el corredor natural situat entre les serralades Litoral i Prelitoral. També demanaven ressituar l'espai logístic perquè el de Gelida era un polígon «planificat però no urbanitzat».