Imatge virtual de com seria l'Agroparc del Penedès.

Ametller Origen reactiva el projecte per fer un gran Agroparc al Penedès

La nova proposta amplia la inversió i les dimensions del parc, preservant el sòl rústic | El grup ecologista Bosc Verd manté l'oposició perquè assegura que malmetrà un corredor natural

El grup Ametller Origen ha reactivat el projecte per fer un Agroparc al Penedès, que va quedar en suspens fa tres anys. La nova proposta del grup amplia la inversió fins als 180 milions d'euros i també les dimensions del parc. Les 120 hectàrees previstes inicialment passen a ser 258 ara.

El conseller delegat de la companyia, Josep Ametller, ha avançat que el parc es faria entre Sant Llorenç d'Hortons i Gelida. Podria obrir a finals del 2025 i crearia 3.100 llocs de treball entre els directes, els indirectes i els induïts.

Les característiques de l'agroparc

Segons Ametller, es tractaria d'un «districte agroindustrial d'energia positiva i Co2 negatiu», que evitaria l'emissió de 1.400 tones de gasos contaminants. També es recuperarien 2,5 milions de quilos d'envasos de plàstic. Igualment en destaca el conreu ecològic, el fet de no utilitzar fertilitzants artificials, la reutilització de residus o l'ús de biocombustibles.

Tot amb un sistema de producció en què s'usi la intel·ligència artificial per ajustar l'oferta a allò que demanin exactament els consumidors. «Volem evolucionar en un concepte poc arrelat a l'Estat espanyol, el de l'agricultura tecnificada», en paraules de Josep Ametller.

Bosc Verd segueix oposant-se al projecte

Fa tres anys el projecte va quedar encallat per l'oposició de les entitats ecologistes, que no acceptaven que es reconvertís sòl rústic en sòl industrial. A la nova proposta això ja no passa, perquè el parc focalitzaria l'activitat agrícola al sòl rústic. L'activitat logística, per contra, s'ubicaria en un polígon de Gelida que està en desús.

Això ha portat a la companyia a assegurar que les crítiques dels ecologistes estaven «desactivades». Però des de Bosc Verd han respost que mantenen l'oposició al projecte, ja que veuen perillar el corredor natural que hi ha entre les serralades Litoral i Prelitoral. El seu portaveu, Jordi Asensi, demana que es protegeixi aquest espai, que l'àliga cuabarrada fa servir per caçar.

L'entitat presentarà al·legacions al projecte per demanar que es ressituï, ja que apunten que el de Gelida és un polígon «planificat però no urbanitzat». Per això insten Ametller a dur-lo a altres zones industrials que ja estan construïdes i no tenen activitat. Precisament una de les alternatives que s'havien plantejat al Logis Penedès era la de fer un parc agrari a la zona.