L'arbre de Nadal gegant de la plaça Nova del Vendrell.

Som Poble-ERC demana que es limiti l'horari d'encesa dels llums de Nadal al Vendrell

La formació també planteja que es reguli la recol·lecció dels fruits d'arbres dels espais públics amb finalitats socials

El grup municipal de Som Poble-ERC presentarà diverses propostes de resolució al ple ordinari d'aquest novembre. La primera fa referència a l'horari d'encesa de les llums de Nadal, en l'actual context de crisi energètica provocada per la guerra d'Ucraïna. La il·luminació nadalenca va quedar fora del decret d'estalvi del govern espanyol, i són els ajuntaments els que l'han de regular.

Des de SP-ERC creuen que l'horari d'encesa de les llums de Nadal s'hauria de limitar, evitant que estigui encès tota la nit. El grup municipal reconeix que aquesta és una iniciativa que «es pren per afavorir al sector comercial, un dels que estan patint més la crisi econòmica». Però creu que caldria reduir l'horari d'encesa de la il·luminació, «tant per estalviar com per donar exemple».

Des del govern municipal van apuntar a TarragonaDigital que els llums de Nadal estarien encesos tota la nit. El motiu és que no es pot discriminar aquest enllumenat de la resta, que ha d'estar encès fins a les sis del matí. El que sí que es fa és que la intensitat de la il·luminació es redueix durant la matinada.

SP-ERC proposa que es faci una reducció de l'horari de l'enllumenat de Nadal «tal com es planteja fer en altres municipis». Un d'aquests és Calafell, que ha posat un dispositiu perquè funcioni a banda de l'enllumenat públic. La coalició també proposa que es demani al govern espanyol que la il·luminació nadalenca s'inclogui al decret d'estalvi energètic.

Regulació de l'espigolament

La segona proposta de resolució de SP-ERC planteja regular la recol·lecció amb finalitats socials dels fruits d'arbres dels espais públics. El partit demana que es redacti un reglament que reguli aquesta pràctica al Vendrell, «per afavorir a les persones més vulnerables i reduir el malbaratament alimentari». La comissió hauria de comptar amb representants del sector agrari, entitats socials i persones interessades en l'espigolament.

Per últim, el grup presenta una tercera proposta conjuntament amb Podem i Primàries sobre el transport ferroviari de mercaderies. És una proposta de les entitats Mercaderies per l'interior i la Xarxa Vendrellenca perquè l'Ajuntament doni suport a la petició perquè el transport de mercaderies passi per la línia d'alta velocitat.