El Govern de la Generalitat va anunciar a finals del mes de juliol l’impuls d’una nova àrea d’activitat econòmica al Penedès, amb la creació d’un polígon de 110 hectàrees entre els municipis de l’Arboç, Castellví de la Marca i Castellet i la Gornal. El conseller de Territori i sostenibilitat, Damià Calvet, va donar compte de l’avanç del Pla Director Urbanístic (PDU) del polígon Sant Marçal-Cal Vies, que té l’objectiu de «crear les condicions per establir un nou polígon d’activitat econòmica, bàsicament logística, al Penedès, al llarg de l’eix central d’infraestructures i vinculat a la futura central intermodal de mercaderies del Logis Penedès».
Bona accessibilitat i localització
D’aquesta manera, el nou polígon serviria per donar suport al Logis i als polígons de la zona sud de Vilafranca i els Monjos. La Generalitat destaca que aquest és un territori «amb bones condicions de localització i accessibilitat per a acollir nova activitat econòmica» i recorda que «el Pla director territorial del Penedès, aprovat el 2008, i els planejaments municipals, ja preveien una àrea d’activitat econòmica supramunicipal en aquesta zona».
Aquest incís del Govern català ja anticipa que la nova zona d’activitat econòmica topa amb els recels d’una part de la societat penedesenca, que ja ha mostrat la seva oposició frontal al Logis Penedès. Mirant de posar la bena abans de la ferida, la Generalitat deixa clar que «la plana penedesenca és un àmbit caracteritzat pel gran valor dels espais agrícoles i dels corredors ecològics», amb el qual el PDU «establirà mesures per minimitzar el consum de sòl urbanitzable i racionalitzar-ne l’ús».
Crítiques per l’impacte al territori
Com era d’esperar, l’anunci no ha estat ben rebut per alguns sectors del Penedès, que ja han fet sentit la seva veu en contra del projecte. La plataforma Pro Vegueria Penedès ha estat una de les primeres a mostrar la seva «sorpresa i perplexitat davant aquest intent d’adaptar el plantejament vigent» i ha criticat la manca de transparència del Departament de Territori, ja que no va fer cap referència a aquest projecte en el passat Congrés d’Art i Paisatge del Penedès.
Des de la plataforma es pregunten com encaixarà el projecte «a l’eix central d’infraestructures, i a la xarxa viària i ferroviària», així com «al Pla d’Espais D’Interès Natural (PEIN) i al Catàleg de Paisatges». Igualment, a través de Change.org s’ha impulsat una iniciativa per derogar el PDU, fent referència a la necessitat de mantenir la identitat vitivinícola del territori. En pocs dies ja ha recollit més de 900 adhesions.
L’eclosió logística del Penedès
El fet d’impulsar un nou polígon en una zona on ja n’hi ha molts de creats però que estan sense activitat econòmica també genera dubtes. Qui també s’ha pronunciat sobre el tema és la Federació Empresarial del Gran Penedès (FEGP), que emmarca el projecte en «l’eclosió logística» del Baix Penedès i la necessitat de donar resposta a la demanda de les empreses de tenir més espai on desenvolupar la seva activitat. En aquest sentit, la FEGP ha recordat que Idiada ja ha expressat la seva voluntat de créixer al territori.
De moment, el PDU es troba a la fase de participació pública, que es va obrir el passat juliol i es tancarà el 30 de setembre. El nou projecte arriba quan encara no s’ha aprovat el pla parcial territorial del Penedès, i amb tots els dubtes que genera el Logis Penedès. Des de No Fem el CIM van presentar una alternativa fa uns mesos perquè aquests terrenys es dediquin a fer una Regió Agroalimentària.