Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Troben restes del que seria el principal port de mercaderies iber del Penedès

Es tracta d'un poblat ben conservat que es troba al costat del Foix

Algunes de les restes trobades als terrenys de Cubelles.
Algunes de les restes trobades als terrenys de Cubelles. | Gemma Sánchez

 

La cooperativa Arqueovitis ha descobert les restes d'un poblat iber en molt bon estat de conservació que podria ser el port principal del riu Foix en aquella època. Els arqueòlegs han excavat una finca situada en uns terrenys de Cubelles i han trobat diverses construccions gairebé intactes, superant les previsions que es tenien. L'arqueòleg Dani López ha explicat que es podria estar al davant «d'un important establiment portuari del riu Foix», que hauria estat la principal via d'entrada de mercaderies al Baix Penedès, el Garraf i l'Alt Penedès.

En aquests terrenys s'hi havien trobat restes de ceràmica que es remuntaven al segle 5 aC, però no ha estat fins aquest mes de desembre que Arqueovitis ha rebut el permís de l'Ajuntament de Cubelles per fer l'excavació.  Les cinc prospeccions que s'han fet en una àrea de 2.500 metres quadrats han tret a la llum diferents restes de tot un poblat iber que, per la seva ubicació prop del Foix i de la platja, seria el principal port d'entrada de mercaderies al Penedès. «El nivell de conservació sembla únic a tot el Penedès i m'atreviria a dir que també a Catalunya», ha asseverat Dani López.

 

Troballes des del segle 5 aC fins a l'arribada dels romans

López afegeix que el nombre de restes de ceràmica i d'ossos ha anat augmentant a mesura que ha avançat l'excavació, amb troballes que van des del segle 5 aC fins a l'arribada dels romans.  Pel que fa al fortí construït als terrenys del jaciment iber, els arqueòlegs lamenten que aquesta defensa s'hagués aixecat damunt d'unes restes de gran valor, que es van infravalorar en plena Guerra Civil. El mateix hauria passat en ple 'boom' urbanístic durant la dècada del 2000, quan es va construir una gran quantitat d'habitatges al barri de la Mota de Sant Pere.

Des d'Arqueovitis apunten que el poblat descobert a Cubelles podria estar relacionat amb els jaciments ja descoberts a la Timba de Santa Bàrbara, a l'Arboç, i el que s'ha localitzat aquest estiu a Banyeres del Penedès. Tots tres formarien part d'un conjunt on també pren rellevància la ciutadella ibèrica de Calafell. «Si tenim en compte que les restes de Calafell formen part d'un poblat pròxim a la riera de Bellvei, què podem arribar a trobar a Cubelles, que era l'entrada principal del Foix per mar?», es pregunta López. La intenció de l'equip és concretar públicament alguns detalls històrics del que s'ha localitzat durant aquesta campanya, a l'espera de rebre suport econòmic per continuar treballant a la zona.