Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La plaça de Catalunya de Calafell.

Revertir «la desertització i la decadència» del nucli antic, el gran repte de Calafell

L'Agenda 2030 és el marc on s'impulsarà el debat i les estratègies de futur

Trencar les «dinàmiques de desertització i decadència» del nucli antic és un dels objectius que es fixa l’Ajuntament de Calafell per als pròxims anys. Des de fa temps, el debat sobre com s’ha de reactivar el nucli del poble està present en les diferents formacions polítiques, però les actuacions que s’han fet fins ara no han aconseguit canviar la situació. Aquest és un dels temes cabdals que es tractarà a l’Agenda 2030.

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

«El problema que ens trobem amb el nucli antic és que la gent ha anat marxant i la població que queda s’ha anat envellint, i això acaba afectant el teixit comercial i econòmic», relata l’alcalde de Calafell, Ramon Ferré, a TarragonaDigital. Sandra Suárez, portaveu de Sumem, encara va més enllà, i afirma que la zona «s’està morint, cada cop hi ha menys equipaments i menys comerços».

L’espai públic i els equipaments

L’estratègia del consistori els últims anys ha passat per millorar l’entorn urbà i projectar nous equipaments. A través del Pla de Barris s’han arreglat alguns carrers, a més de crear nous espais públics com la plaça de Manuel González, al darrere del Castell. «És una actuació que busca dignificar un espai oblidat, amb l’objectiu de donar-li qualitat i vida, i convertir-lo en un espai central, no residual» apunta l’arquitecte Toni Casamor, autor del projecte.

Pel que fa als equipaments, els més destacats han estat l’obertura de la Biblioteca Ventura Gassol o la nova sala polivalent que estarà aviat enllestida al mateix sector que la plaça de Manuel González, on es podran desenvolupar diferents activitats, entre elles, la gimnàstica. El govern creu que suposaran un increment de l’activitat al poble, però des de l’oposició, Sandra Suárez ho veu insuficient. «No compartim la idea de substituir uns equipaments per uns altres, sinó que el que cal fer és ampliar-los», remarca.

Carrers del nucli antic de Calafell.
El nucli antic de Calafell ha patit un procés de desertització. | BP Diari

La portaveu de Sumem fa referència al fet que, alhora que s’obren nous equipaments, en marxen d’altres, com Calafell Ràdio, que està previst que es traslladi al Mas Mel. També es van mostrar crítics quan els plens municipals es van començar a fer a les Dependències Municipals de la Platja, en lloc de l’Ajuntament, i recorden que on es va obrir la biblioteca s’havia acordat fer «un centre cívic».

Atraure nous residents

Un dels problemes principals que té el nucli antic és el de la pèrdua de població. Al poble cada cop hi ha més pisos buits i menys gent jove, i tot plegat es deixa notar als carrers. «Passeges un dissabte a les sis de la tarda pel poble i està buit, com si fos l’oest americà», descriu gràficament el portaveu d’ERC a l’Ajuntament, Carles Martín. Ramon Ferré coincideix que cal treballar per «aconseguir més habitatges i rehabilitar edificis», per poder atraure així nous veïns.

Però aquests necessiten serveis a prop, i aquesta és una mancança que té el nucli. «Hem de recuperar que el nucli antic sigui el centre de tot Calafell, que la gent vingui a passejar, però per anar a equipaments i a comprar», remarca el batlle. Això implica impulsar el teixit econòmic, un aspecte que el mateix Ferré reconeix que, fins ara, «no ens ha sortit bé, i es nota». En les negociacions pel pressupost d’aquest 2021, el govern va acordar amb partits com Sumem o la CUP la creació d’una mesa per debatre i impulsar un pla de reactivació del nucli.

La biblioteca Ventura Gassol de Calafell.
La biblioteca Ventura Gassol és un dels nous equipaments que s'han traslladat al poble. | BP Diari

«Serà un debat que es farà en el marc de l’Agenda 2030 i que ha de servir per estudiar estratègies i que tots els agents involucrats —grups polítics, veïns, comerciants— facin propostes concretes», afirma l’alcalde. Quines poden ser aquestes iniciatives? «Nosaltres creiem que cal aprofitar el gran potencial cultural i patrimonial que té el poble, redirigint el flux de visitants que venen a la platja», apunta Carles Martín, que demana una «promoció més gran» d’aquest patrimoni.

Des de Sumem, Sandra Suárez creu que el nucli necessita un creixement «diferent» del d’altres zones del municipi, més centrat en conceptes com el de ‘slow city'. Tot plegat, junt amb una incentivació del comerç que vulgui obrir al poble, oferint ajuts i donant facilitats. L’objectiu, com diu Ramon Ferré, és aconseguir que Calafell Poble torni a ser el centre del municipi.