Aus a la zona de la Plana del Castell de Cunit.

Demanen que es preservi íntegrament l'últim espai agrícola del litoral de Cunit

SOS Penedès denuncia el consistori per aprovar la urbanització de la Plana del Castell

La plataforma SOS Penedès ha denunciat en un comunicat que l'Ajuntament de Cunit hagi aprovat la urbanització de la Plana del Castell, «l'últim espai agrícola que hi ha al litoral de Cunit». El ple del passat dijous va servir perquè el consistori aprovés la primera fase d'aquest projecte, que ha de servir per desenvolupar el sector SUD 2 'Pla de Cunit 2' en un període de tres anys.

«Els últims reductes» d'un passat agrícola

Des de SOS Penedès lamenten que l'Ajuntament no protegeixi «els últims reductes que queden a Cunit d'un passat on els aiguamolls i les zones conreades ocupaven gran part del litoral penedesenc». En aquest sentit, recorden que les aigües subterrànies en aquest indret «es troben a pocs centímetres de la superfície», provocant que hi hagi «zones d'inundació temporal, que són hàbitats que aporten biodiversitat».

Una de les espècies que hi ha és el gripau corredor, un amfibi comú al Baix Penedès Â«que cada cop ho és menys, ja que de manera progressiva va minvant la seva població per la manca d'hàbitats». El POUM de Cunit del 2007 descriu aquesta zona com a zona d'ús comercial, amb 55.560 metres quadrats de sòl urbanitzable. La plataforma creu que Cunit no necessita la construcció de més habitatges, assegurant que el municipi en té molts de buits i una gran quantitat que són segones residències.

Fer una gran zona verda

En lloc d'això, SOS Penedès aposta per crear «una gran zona verda amb usos destinats a conservar la flora i fauna autòctona, a l'educació ambiental i a la divulgació patrimonial i científica, a la vegada que es connecten els dos nuclis de Cunit, l'antic i el nou, actualment aïllats l'un de l'altre». La plataforma posa com a exemple la preservació de la natura que s'ha fet en llocs com Les Madrigueres del Vendrell.

Preservació d'un espai natural al terç sud

Des de l'Ajuntament de Cunit, el regidor d'Urbanisme, Jaume Casañas, recorda que el consistori ha impulsat la preservació de la part sud de la Plana del Castell, amb un acord amb el promotor. D'aquesta manera, en el terç més pròxim al litoral es preveu que hi hagi una zona natural d'aiguamolls, així com una aula d'educació mediambiental. El projecte urbanístic es faria en els altres dos terços. Respecte a les crítiques de SOS Penedès, Casañas recorda que el projecte s'ha aprovat per unanimitat de tots els grups municipals i que en el període d'al·legacions no se n'ha presentat cap.