Plaques solars a dalt de l'Hospital de Mollet del Vallès.

La unió fa la força: el Baix Penedès busca mancomunar projectes pels fons Next Generation

Calafell lidera una iniciativa per articular fórmules de cooperació entre els ajuntaments | L'embrió ha estat el projecte per posar plaques solars en edificis municipals

Els fons Next Generation de la Unió Europea han de suposar una pluja de milions perquè els països surtin de la crisi provocada pel coronavirus. Les administracions ja han començat a elaborar i redactar els projectes que la Generalitat haurà de presentar a l'Estat com a candidats per obtenir el finançament.

Però la tramitació d’aquests projectes no sempre és fàcil, i menys per aquells ajuntaments de poblacions més petites que tenen menys recursos. Per això, al Baix Penedès s’ha promogut una iniciativa mitjançant la qual es busca mancomunar projectes que tenen un abast supramunicipal. L’Ajuntament de Calafell és qui està liderant aquesta via.

Comunitats energètiques

«Preparant els projectes vam veure que n’hi havia un que podia tenia un abast supramunicipal i ho vam plantejar als altres municipis», explica a aquest diari l’alcalde de Calafell, Ramon Ferré. El projecte en qüestió és el de fomentar les comunitats energètiques, instal·lant plaques solars en edificis municipals. Unes comunitats energètiques a les quals podrien accedir tant ciutadans a títol personal com empreses.

L’Ajuntament de Calafell ja fa temps que treballa en aquesta iniciativa, establint complicitats amb el Gremi d’Instal·ladors de Catalunya. El seu coneixement els ha dut a oferir a altres municipis de la comarca la possibilitat d’adherir-se a un acord marc per presentar el projecte de forma conjunta. «És una manera d’ajudar municipis més petits que potser tenen menys capacitat per preparar la documentació i fer els tràmits», afegeix Ferré.

Segons l’alcalde calafellenc, nou ajuntaments del Baix Penedès han mostrat el seu interès per sumar-se a la iniciativa. Per a fer-ho han d’aprovar a través del ple municipal l’adhesió a aquest acord, cosa que ja han fet l’Arboç i la Bisbal del Penedès. L’alcalde de l’Arboç, Joan Sans, ha celebrat aquesta iniciativa, apuntant que permet a municipis com el seu «treballar en la presentació de projectes per dues vies, una comarcal i l’altra municipal».

Les comunitats energètiques han estat l’embrió, però l’aposta es podria estendre a altres iniciatives, com ara la d’impulsar vies verdes entre diversos municipis. Tot i això, encara es desconeix si serà possible presentar projectes de forma mancomunada. En cas contrari, des de Calafell asseguren que ho farien de forma individual, però mantindrien l’assessorament i el suport a la resta de consistoris.

Diferents candidatures

La comarca del Baix Penedès té diversos projectes que són candidats a rebre el finançament europeu. Un d’ells és el que ha de servir per impulsar el desenvolupament del vehicle autònom a Idiada, que la Generalitat veu com un ferm candidat. També l’Hospital del Vendrell té l’esperança de poder escometre amb aquests fons l’esperada renovació del centre.