Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

El Vendrell lluita contra l'absentisme per reduir el fracàs escolar

Europa marca l'objectiu d'un 15% de fracàs escolar pel 2020 | El Vendrell és una de les ciutats amb un percentatge de fracàs escolar més alt del Camp de Tarragona

La zona escolar del Vendrell.
La zona escolar del Vendrell. | Ajuntament del Vendrell

 

El Vendrell és una de les ciutats amb un percentatge de fracàs escolar més alt del Camp de Tarragona. Des del departament d’Ensenyament apunten que la mitjana catalana se situa actualment en el 17%, mentre que al Vendrell la xifra s’enfila fins al 20% dels alumnes, segons apunten des de la regidoria d’Educació de l’Ajuntament. És una xifra més baixa que la que hi havia fa un lustre, però encara cal reduir-la més fins a arribar al 15% que marca Europa pel 2020.   

«El fracàs escolar s’ha reduït els últims anys, sobretot a partir de la crisi econòmica, perquè ja no ens trobem tants alumnes que deixen els estudis perquè tenen una perspectiva laboral», explica el regidor d’Educació, Kenneth Martínez. Europa considera que el fracàs escolar és quan un estudiant no té els estudis de l’ESO als 21 anys.

 

Treball coordinat contra l’absentisme a les aules al Vendrell

Un dels aspectes on el Vendrell ha posat més èmfasi per capgirar aquesta tendència ha estat en l’absentisme escolar, que és el primer pas cap al fracàs. Segons dades de l’Ajuntament del Vendrell,  el passat curs 2017-2018 va començar amb 122 casos d’absentisme als instituts de la ciutat (un 7% del total d’alumnes) però el treball coordinat de diversos agents va permetre que al final del curs, l’absentisme s’hagués reduït fins als 53 casos (un 3%). Aquest és un patró que es repeteix els últims cursos.

Aquest treball coordinat es fa a través de la Comissió Municipal d’Absentisme Escolar, on hi prenen part els tècnics de Joventut, els Serveis Socials, la policia local i els mateixos instituts, amb un protocol on cada cop té més pes la prevenció. Rosario Teuler, tècnica de la regidoria de Joventut, destaca que l’absentisme pot venir causat per diferents aspectes, «com ara la desmotivació, problemes de convivència a l’aula o problemes familiars».

Els casos crònics, els més preocupants

De fet, des del consistori afirmen que «les ‘campanes’ són els casos menys importats» i que aquells que preocupen més «són els casos crònics, que poden amagar altres assumptes darrere, com poden ser problemes econòmics a la família, falta de control parental o casos de bullying», segons explica el regidor d’Educació, Kenneth Martínez. Des del consistori es mostren, però, satisfets amb la tendència que se segueix. «Aconseguim retornar a les aules una part important d’aquests joves, amb el qual, a final de curs, l’absentisme és residual», afirmen.