L'Orquestra Camera Musicae, actuant a la plaça Nova del Vendrell.

El Vendrell viu un concert d'homenatge a Pau Casals molt especial

L'Orquestra Camera Musicae actua en una plaça Nova amb un aforament molt limitat

Concert molt especial i totalment diferent el que s'ha viscut aquest diumenge 12 de juliol al vespre a la plaça Nova del Vendrell. L'homenatge a Pau Casals en el centenari de la creació de la seva orquestra ha tingut lloc finalment en plena pandèmia del coronavirus, el que ha obligat a prendre diferents mesures de seguretat que, de ben segur, faran que aquest hagi estat un concert únic.

Recordant el concert del 1927

L'Orquestra Camera Musicae, dirigida per Jordi Mora, ha interpretat l'ària de la 'Suite núm. 3' de Bach i la 'Simfonia núm. 3 Heroica' de Beethoven, part del programa que es va poder sentir a la plaça Nova el 10 de juliol del 1927, quan Pau Casals va dirigir la seva orquestra el dia que va rebre un homenatge a la seva vila nadiua. Aquest 2020, coincidint amb la Capitalitat de la Cultura Catalana, la ciutat li ha repetit homenatge.

La situació actual ha provocat que a la plaça Nova hi hagués tants músics actuant com públic assegut (només 40 cadires amb la deguda separació entre elles). Tot el públic i bona part dels músics han hagut de portar mascareta durant tota l'actuació. També s'ha habilitat una gran pantalla a la plaça del Tívoli per seguir el concert, amb 90 cadires més disponibles.

Continuar amb la música en viu

L'experiència, al final, ha estat sorprenentment gratificant, amb una plaça Nova completament en silenci on només es podia sentir la música i l'esporàdica rèplica dels ocells des de dalt dels arbres. El director, Jordi Mora, ha remarcat que, en l'actual situació, Casals hagués «inventat el que fos perquè la música en viu i, no en línia, continués». El concert també s'ha ofert per TV el Vendrell i a l'agost es passarà pel Canal 33.

Jordi Mora, dirigint l'Orquestra Camera Musicae.
Jordi Mora i la Camera Musicae han actuat al Vendrell. | Ajuntament del Vendrell