Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pau Casals dirigint la seva orquestra en un assaig.

El Vendrell rememorarà el concert que Pau Casals va dirigir el 1927 a la plaça Nova

Serà un dels actes del centenari de la creació de l'Orquestra Pau Casals, que se celebra el 2020

Pau Casals dirigint la seva orquestra en un assaig.
Pau Casals dirigint la seva orquestra en un assaig. | Fundació Pau Casals
 

L'any 1919, Pau Casals va tornar a Catalunya després d'uns anys vivint als Estats Units, i es va establir a Barcelona, on va impulsar la creació de l'Orquestra Pau Casals. Aquest pròxim  2020 es commemora el centenari d'aquesta efemèride, raó per la qual des de la Fundació Pau Casals, en col·laboració amb l'Ajuntament del Vendrell i La Caixa, han preparat un seguit d'actes de celebració que tindran lloc en diferents punts del país.

«Pau Casals va tornar dels Estats Units amb dues idees clares, una d'elles era impulsar la direcció orquestral, i l'altra, expressar el seu compromís social, amb un projecte que acabaria cristal·litzant en l'Associació Obrera de Concerts», ha explicat el director de la Fundació Pau Casals, Jordi Pardo. L'Orquestra Pau Casals va ser una realitat l'any següent, el 1920, i va oferir el primer concert el 13 d'octubre. Set anys després, el 1927, Casals va ser objecte d'un gran homenatge a la seva vila nadiua, el Vendrell, en un acte ideat pels mateixos professors de la seva orquestra.

El gran homenatge al Vendrell del 1927

La jornada, que es pot considerar històrica, va tenir lloc el 10 de juliol del 1927, i va comptar amb una gran quantitat d'actes. Pau Casals va arribar al Vendrell, provinent de Barcelona, amb un tren que es va posar especialment per l'ocasió, i que també transportava els professors i els músics de l'orquestra. A l'estació va ser rebut per les autoritats, que el van acompanyar fins a l'Ajuntament, on se li havia preparat una recepció especial. L'alcalde, Josep Vilanova, li va fer entrega del títol de fill predilecte del Vendrell.  

Després, la comitiva es va dirigir a la casa nadiua del Mestre, on es va destapar una placa en la qual s'indicava que aquell era l'habitatge on havia nascut «Pau Casals, glòria del món musical». Al migdia, la plaça Nova, aleshores plaça de Pi i Margall, va acollir un gran concert popular de l'Orquestra Pau Casals, dirigida pel Mestre. La plaça es va vestir de gala, amb un gran envelat, i la multitud va desbordar l'espai. Un cop acabada l'actuació, es va fer un dinar al teatre Tívoli.  

Pau Casals, destapant la placa de la seva casa nadiua, el 1927.
Pau Casals, destapant la placa de la seva casa nadiua, el 1927. | Fundació Pau Casals / L'Abans

Concert a la plaça Nova el 10 de juliol del 2020

Amb motiu del centenari del naixement de l'orquestra, el 10 de juliol del 2020 es rememorarà aquest concert que Casals va dirigir a la plaça Nova. Anirà a càrrec de l'Orquestra Simfònica Camera Musicae, dirigida per Jordi Mora, i serà totalment gratuït. «Volem que el concert estigui inspirat en el del 1927, i per això coincidirà el mateix dia», ha apuntat Pardo. L'alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, ha afegit que amb aquest acte es repetirà «l'homenatge popular» que la vila va dispensar al Mestre.

L'any del centenari de l'orquestra també tindrà altres actes, com ara tres concerts que es faran a l'Auditori de Barcelona, entre el 19 i el 22 de juny, i una exposició que es podrà veure a partir del mes d'octubre al Museu Pau Casals del Vendrell. Bernard Meillat, director artístic del Festival Internacional de Música Pau Casals, ha apuntat que la faceta de Casals com a director «no era tan coneguda, però es pot dir que era tan bona com la de violoncel·lista». Meillat ha avançat que la pròxima edició del festival versarà sobre la relació de Pau Casals amb el Vendrell.

La presentació del centenari de l'Orquestra Pau Casals.
La presentació del centenari de l'Orquestra Pau Casals. | BP Diari