L’Ajuntament del Vendrell preveu que durant aquest mandat es puguin posar les bases del pròxim Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), que ha de marcar el creixement de la ciutat durant els pròxims anys, amb l’horitzó fixat en el 2030. Al pressupost d’aquest any 2020 ja s’hi incorporava una partida per fer els primers treballs relacionats amb el POUM, que han de suposar el punt de partida per definir el model de ciutat futur.
Aposta per la contenció i la qualitat urbana
El dia de la presentació del pressupost, el regidor d’Hisenda, Baltasar Santos, va avançar que el nou Pla General del Vendrell hauria de ser «menys expansiu» que l’actual. Ho confirma a TarragonaDigital la regidora d’Urbanisme del Vendrell, Núria Rovira, que certifica que l’aposta del govern local és a favor de «la contenció i la qualitat urbana».
«El Vendrell ha de ser un lloc on la gent vulgui venir a fer-hi vida, amb el qual és clau que apostem per aspectes que millorin la qualitat de vida, com ara augmentar els espais naturals o treballar per tenir una bona xarxa de camins», afegeix Rovira. La regidora destaca, gràficament, que «en el medi urbà, el millor indicador de qualitat són els nens», amb el qual el municipi ha d’esdevenir un lloc enfocat, sobretot, a les famílies i a lagent gran. Una projecció que xoca frontalment amb l’actual POUM, que es va aprovar l’any 2000, en una època de plena expansió urbanística, i en el qual el sòl urbanitzable és «desmesurat».
De fet, alguns dels sectors urbanitzables de l’anterior Pla encara no s’han pogut ni desenvolupar, ja que s’hi va interposar la crisi econòmica del 2008, amb la consegüent caiguda de la construcció. El Botafoc, el Tancat del Galan o Les Deveses són tres d’aquests sectors, que des del consistori encara creuen que es poden reordenar. A Les Deveses, per exemple, es podria mirar de reorganitzar l'espai i redistribuir l'edificabilitat, a més de cercar zones verdes més grans.
Catàleg de patrimoni i inventari de camins
En tot cas, el consistori preveu fer una diagnosi estratègica urbanística, per analitzar cadascun dels sectors, i veure quins són «els valors més importants del municipi», segons Rovira. Això permetrà saber amb exactitud «les línies d’acció que cal emprendre». A més de començar aquesta diagnosi, l’Ajuntament també espera que aquest 2020 es pugui adjudicar la redacció d'un catàleg de patrimoni, així com elaborar un inventari de camins que hauria de servir per configurar «una xarxa de mobilitat lenta, que ens permeti lligar els espais urbans amb la natura».
El POUM 2030 del Vendrell també ha de comportar un canvi de paradigma en una ciutat que els últims vint anys ha multiplicat de forma exponencial la seva població, fins al punt de doblar-la en només dues dècades. Tot i que Rovira admet que seguirà havent-hi un creixement demogràfic els pròxims anys, pel fet que hi ha molt d’habitatge nou ja construït o aprovat, la regidora espera que amb el nou POUM es pugui instaurar un creixement «més lent».
De fet, l’última projecció feta per l’Idescat el passat mes de febrer ja indicava que els municipis que més creixeran fins al 2033 a la comarca seran Cunit i Calafell (ambdós per sobre del 20%), mentre que el Vendrell tindrà un creixement més moderat, d’un 11%.
Un esforç conjunt amb l’oposició
De totes maneres —i a l’espera que la pandèmia no trastoqui més el calendari—, l’elaboració del POUM es preveu a mitjà termini, i el govern actual vol que es faci d’una manera el màxim de transversal possible, perquè el projecte es pugui desenvolupar en posteriors mandats, sigui qui sigui que estigui al capdavant del govern. En aquest sentit, Rovira espera poder desenvolupar el projecte conjuntament amb el màxim de partits de l’oposició, «per definir entre tots el Vendrell que volem».