Treballadors d'EcoBP fant la recollida de residus al Vendrell.

El Vendrell constata que el model dels contenidors està «esgotat» i es passa al porta a porta

La nova recollida es començarà a aplicar aquest novembre en tres nuclis petits del municipi

El Vendrell dona per amortitzat el sistema de recollida de residus mitjançant les illes de contenidors i es passa al model de la recollida porta a porta. L'Ajuntament ha anunciat aquesta decisió aquest dimarts 6 d'octubre, després de constatar que el model actual «té molt poc marge de millora» i que la recollida porta a porta «és la que funciona més bé» en l'actualitat, en paraules del mateix alcalde, Kenneth Martínez.

Aquest important canvi es farà de manera gradual, ja que l'Ajuntament sap que al principi generarà «tensions» entre els veïns, però ja avisen que serà irreversible. «No hi ha retorn possible», ha sentenciat Martínez. Els tres primers nuclis que implantaran el porta a porta a partir del 15 de novembre seran els de Sant Vicenç de Calders, Torreblanca i el Nou Vendrell. Durant el mes llarg que queda, l'Ajuntament s'encarregarà d'informar els veïns sobre el funcionament del nou sistema.

La data límit del 2024

Els motius que han portat al Vendrell a fer aquest pas són diversos, però el principal és que l'actual model basat en les illes de contenidors ja està «esgotat». La recuperació de residus a la capital del Baix Penedès se situa actualment al voltant del 25%, molt lluny de la xifra del 65% que la Unió Europea marca pel 2024. Aquest any començaran les sancions als que no compleixin amb aquest objectiu, que es traduiran en un augment del cost que tindrà portar els residus a l'abocador de gairebé el 50%.

Treballadors d'EcoBP fant la recollida de residus al Vendrell.
La recollida de residus al Vendrell la fa EcoBP. | Àngel Ullate

Això tindria conseqüències molt negatives en les finances del Vendrell i, de retruc, dels seus ciutadans. Per aquest motiu, el canvi de model s'ha hagut d'accelerar, amb l'objectiu que el 2023 la recollida porta a porta ja funcioni a tot el municipi. La regidora de Medi Ambient, Núria Rovira, ha apuntat que el Vendrell «té disset nuclis molt diferents entre si», amb el qual el nou model s'haurà d'adaptar a les característiques de cada zona.

L'extinció d'EcoBP

La recollida de residus és gestionada per l'empresa EcoBP, a través del servei que deu municipis van mancomunar al Consell Comarcal. Aquest contracte, però, finalitza el 2021, i hi ha dubtes sobre la quantitat d'ajuntaments que voldran recuperar la gestió. Fins que arribi aquest moment, EcoBP serà l'encarregada de desplegar el porta a porta al Vendrell, en col·laboració amb el consistori i l'Agència de Residus de Catalunya (ARC).

El conseller comarcal de residus, Miguel Àngel Perín, ha certificat que la comarca es troba en «una situació límit» en aquest àmbit, i ha reconegut «la valentia» del Vendrell per voler liderar aquest canvi. La recollida porta a porta fixa uns dies concrets per treure al carrer cada fracció (orgànica, paper i cartó, rebuig, envasos), mitjançant uns cubells que es proporcionaran als veïns. En queda fora la fracció del vidre, ja que es considera que és l'única que té un funcionament bo amb el model de contenidor.