Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Treballadors d'EcoBP fant la recollida de residus al Vendrell.

El Baix Penedès medita si mantenir el servei de recollida de residus mancomunat

El contracte amb EcoBP acaba el pròxim 2021 i alguns municipis podrien recuperar el servei

Treballadors d'EcoBP fant la recollida de residus al Vendrell.
la recollida de residus al Vendrell la fa EcoBP. | Àngel Ullate
 

El Baix Penedès es troba en un moment clau per encarar el model futur de la recollida de residus. El pròxim 2021 acaba el contracte de vint anys que deu dels catorze municipis de la comarca van fer a través del Consell Comarcal amb l’empresa EcoBP. Aquests deu municipis ja han començat el debat sobre què cal fer a partir de l’any vinent, si mantenir un servei mancomunat com el de les últimes dues dècades o recuperar la gestió des de l’àmbit municipal.

Xifres de reciclatge insuficients

Albinyana, Banyeres del Penedès, Bellvei, Bonastre, Calafell, Llorenç del Penedès, Masllorenç, el Montmell, Sant Oliva i el Vendrell són els deu municipis que van mancomunar el servei de recollida de residus a través del Consell Comarcal. Les opinions són diverses encara que la majoria coincideixen a remarcar que les xifres de reciclatge que s’han assolit són poc satisfactòries.

Les últimes dades de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) són les del 2018, on es pot comprovar que el Baix Penedès té una taxa del 34,7% de reciclatge, força per sota de la mitjana catalana (41,7%) i molt lluny de l’objectiu que havia fixat la Unió Europea d’arribar al 50% aquest 2020. De fet, el Baix Penedès ocupa el quart lloc per la cua a Catalunya en aquest apartat, i és la pitjor comarca de tota la província de Tarragona. De la mateixa manera, és la setena comarca que genera més residus del país (680 quilos per habitant i any), per sobre de la mitjana catalana (523 kg/hab/any).

Dubtes als ajuntaments

Des de la mateixa web d’EcoBP es pot comprovar que les dades de finals del 2019 segueixen sent dolentes. Tret de Bellvei, que va implantar el novembre un sistema de reciclatge mitjançant targetes, i Bonastre, la resta de municipis estan per sota del 30% en reciclatge. Sembla evident que els objectius no s’han pogut complir. Per aquest motiu han sorgit els últims mesos diferents veus crítiques sobre aquest model. Lluís Navarrete, regidor vendrellenc d’ERC-Som Poble, va expressar en un ple que «el model d’EcoBP no funciona, tothom té clar que és ineficient».

Des del govern vendrellenc, el regidor Baltasar Santos va admetre que el servei de recollida que fa l’empresa comarcal «no és el millor del món», però va emplaçar a tots els partits a decidir de forma conjunta «què cal fer el 2021». En una entrevista a TarragonaDigital, l’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, va explicar que després de la constitució del Consell Comarcal, ara fa un any, es va acordar «fer un estudi sobre millores o alternatives per aquest servei». «Nosaltres, inicialment, estem disposats a seguir amb un servei mancomunat, però la comarca entra ara en aquesta fase d’estudi sobre el servei», afegia Martínez.

Una imatge de la recollida de la brossa al Vendrell.
El model de recollida de residus està a debat al Baix Penedès. | Àngel Ullate

També l’alcalde de Calafell, Ramon Ferré, va deixar la porta oberta a recuperar el servei. Segons Ferré, el consistori estava estudiant «si mantenim el servei mancomunat o el recuperem i el vinculem a la neteja viària», tot i que ja va avançar que el contracte amb EcoBP no es podria repetir «amb la mateixa fórmula, segons les lleis actuals». L’alcaldessa de Cunit, Dolors Carreras, també anunciava que el consistori estudiaria la viabilitat de mantenir el servei mancomunat.

L’exemple de Bellvei

Davant aquesta situació, des de l’empresa ja s’ha començat a moure fitxa, per presentar un model més eficient de cara a un contracte futur. El passat novembre es va presentar la iniciativa del reciclatge intel·ligent a Bellvei, amb uns contenidors tancats de rebuig i orgànica que només es poden obrir amb targetes personalitzades. Els resultats d’aquesta prova pilot han estat positius, ja que el municipi ha passat d’un reciclatge de 25% a un que està per sobre del 70%. El repte és saber si aquest model es pot aplicar en municipis més grans com el Vendrell o Calafell.