El Misteri de l'Eccehomo dels Armats del Vendrell.

El Vendrell recorda la recuperació del Misteri de l'Eccehomo, cremat a la Guerra Civil

Enguany es compleixen vint anys de la seva recuperació, el 1999

El 19 de març del 1999, el Vendrell va presentar en societat el nou Misteri de l’Eccehomo, també conegut com a Misteri de Cal Figueras. El pas —que representa la primera estació del Viacrucis, quan Jesús és condemnat a mort— es recuperava d’aquesta manera més de 60 anys després que l’original hagués estat cremat durant la Guerra Civil. Aquest dijous 11 d’abril del 2019, els Armats del Vendrell celebraran el vintè aniversari de la seva recuperació amb un acte al Casal Familiar, a les nou del vespre.

En ell es podran veure imatges, enregistrades per Jaume Domingo, dels actes d’aquell 19 de març del 1999, com ara la benedicció que es va fer del recuperat misteri o la cantada de caramelles que el Cor de Caramelles dels Pastorets del Vendrell va fer dos dies després, el 21 de març. El Misteri de l’Eccehomo, que pertany als Armats del Vendrell, surt de nou, des d’aquell 1999, durant la Processó del Silenci del Divendres Sant, darrere la tropa.

El Misteri de l'Eccehomo original, del 1853

El misteri original datava del 1853. Segons s’explica al llibre ‘L’Abans’, les dues imatges van ser esculpides per l’imatger local Joan Toldrà Fàbregas i es van beneir el Dijous Sant del 1853. El 1936, les imatges van ser cremades, com molta altra imatgeria religiosa, i només se’n va salvar el pendó. Aquest encara es conserva, tot i que el seu estat és delicat. Passarien més de 60 anys fins que la secció d’Armats dels Pastorets del Vendrell va decidir recuperar el misteri.

A partir de les fotografies que hi havia de les antigues imatges, es va encarregar la seva reproducció, als tallers Juvanteny, d’Olot. La resta del pas va ser elaborat pels mateixos col·laboradors dels Pastorets, i també es va fer una reproducció del pendó. Així, el 1999, el Vendrell recuperava aquesta Confraria, constituïda per unes 50 persones, que torna a sortir cada Divendres Sant des de fa vint anys.

 

També et pot interessar: