Imatge virtual de la C-31 reconvertida en travessia urbana a Calafell.

De via interurbana a travessia urbana: el pla de Calafell i Cunit per la C-31

Els dos ajuntaments demanen a la Generalitat el traspàs de la carretera per impulsar-ne la remodelació

«Malauradament, hem de lamentar que la solució que ha aplicat la Generalitat per reduir els accidents a la C-31 a Cunit no funciona». Amb aquestes paraules, l’alcalde de Cunit, Jaume Casañas, obria el vídeo amb el qual es dirigia a la ciutadania fa set dies. Un enregistrament que Casañas va fer després d’haver-se produït un nou atropellament en un pas de vianants d’aquesta carretera.

A la gravació, el batlle constatava que els obres de remodelació de la C-31 al pas per Cunit no havien suposat canvis en aquest sentit. Per això Casañas posava sobre la taula el compromís del Departament de Mobilitat per alliberar el tram de la C-32 entre el Vendrell i Cubelles. Una mesura que, segons l’Ajuntament de Cunit, hauria de servir per «treure de la C-31 uns 10.000 cotxes dels 20.000 que hi passen diàriament».

Traspàs de la C-31 als ajuntaments

Alliberar aquest tram seria només el primer pas del pla que tenen els ajuntaments de Cunit i Calafell per reconvertir la C-31. Els dos consistoris han demanat a la Generalitat el traspàs conjunt de la gestió d’aquesta carretera. Així els dos municipis podran presentar nous projectes d’adequació, que l’han de transformar en una travessia urbana quan hi hagi menys volum de trànsit.

De fet, l’Ajuntament de Calafell ja té fet un avantprojecte de remodelació que va enviar a la Generalitat. Va en la línia de la intervenció que s’ha fet recentment a la vorera de la Ciutadella Ibèrica, que s’allargaria fins als multicinemes. «Seguiria el que ja s’ha fet allà i incorporaria una rotonda al Mas Mel, que serveixi d’accés als veïns de Bellamar», ha explicat Ramon Ferré.

L’alcalde de Calafell ha recordat que la Generalitat ha de començar aviat una sèrie de treballs de millora a la C-31 al pas per Segur. Ferré ja els ha traslladat que no vol que es repliquin alguns dels elements que s’han posat a Cunit, com ara el controvertit mur de formigó. «El que els hem transmès és que els treballs que facin ja vagin en la línia del nostre avantprojecte», afegeix el batlle.

El consistori calafellenc vol que la futura C-31 tingui una separació entre les dues direccions on hi hagi vegetació i arbrat. També hi hauria un carril bici per a cada sentit de circulació i unes voreres més grans. En definitiva, una verdadera travessia urbana que quedi completament integrada al nucli.

La nova vorera que s'ha fet a la C-31 al pas per la Ciutadella Ibèrica.
Calafell vol que la C-31 segueixi la línia de l'actual intervenció que s'ha fet a prop de la Ciutadella. | Ajuntament de Calafell