Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
L'Escola de Cinema de Reus

Estudiar cinema a Tarragona, una opció professional de futur

La matrícula pels cursos de creació i direcció cinematogràfica, guió de cinema i sèries i edició i muntatge ja és oberta | L'ECIR ha fet cinc anys i reforça la seva oferta formativa de la mà de la URV

Curs 2019-20 ECIR
L'Escola de Cinema de Reus ja té a punt tot el programa formatiu pel curs 2019-2020 | Cedida

 

Entre març i maig és quan els alumnes d’ESO o Batxillerat que han d’iniciar el curs vinent els seus estudis superiors, han de començar a decidir què voldran seguir estudiant al futur i a què els agradaria dedicar-se professionalment quan arribi el moment d’incorporar-se al mercat laboral o d’iniciar el seu projecte professional.

L’Àrea metropolitana de Tarragona va ampliant progressivament la seva oferta acadèmica. Des de diferents vessants i a través d’un teixit formatiu cada cop més ampli i especialitzat i encapçalat per  la Universitat Rovira i Virgili exercint de buc insigna no només a nivell acadèmic i formatiu, sinó també com una de les marques potents vinculades a Tarragona i a la seva projecció al món, el panorama formatiu tarragoní va creixent i propiciant que els estudiants no hagin de marxar de casa per formar-se i canalitzar el seu talent cap a uns estudis competitius i de qualitat.

En paral·lel a les titulacions universitàries i en alguns casos, com a complement indispensable a algunes de les seves propostes formatives, hi ha centres educatius com l’Escola de Cinema de Reus que ofereixen la millor formació en el seu àmbit. En aquest cas, un fet que cal posar en valor constantment és que tot aquell qui estigui interessant en estudiar cinema i, el que és més important,  aprendre a fer cinema, pugui fer-ho sense haver de marxar a la jungla barcelonina.

'Timecode' va catapultar l'ECIR fins als Oscar de Hollywood
'Timecode' va catapultar l'ECIR fins als Oscar de Hollywood | Cedida

 

 

Cinc anys i un model formatiu consolidat

L’Escola de Cinema de Reus enguany ja ha complert cinc anys i té enllestit el programa formatiu pel curs 2019-2020 que arrencarà al mes de setembre. En paraules del director de l’ECIR, Daniel Villanueva: ‘Durant aquests cinc anys hem format una seixantena d’alumnes en diferents disciplines relacionades amb la creació i dirección cinematogràfica. El pla formatiu de l’escola està testejat, serveix per adquirir coneixements teòrics, però sobretot pràctics i descobreix a l’alumne tot el procés creatiu d’una pel·lícula a la vegada que el prepara per dedicar-s’hi professionalment’.

Després del boom mundial que va suposar el curtmetratge ‘Timecode’ -arribant als Oscar -  l’ECIR enceta ara una segona fase amb l'escola consolidada. . A banda d’oferir un Diploma de Postgrau en Direcció Cinematogràfica de la mà de la Universitat Rovira i Virgili – ‘L’aposta de la URV per incorporar l’ECIR al seu paraigües és un exemple de reconeixement a la formació que oferim a l’ECIR’, rebla Villanueva – L’escola ofereix cursos en Creació i Direcció, Guió i Muntatge que formen l’alumne de forma més específica i concreta en les diferents disciplines professionals vinculades al cinema.

Formació práctica que culmina en el rodatge d’un curtmetratge

L’Escola de Cinema de Reus presenta el cinema des del procés artesanal que suposa fer una pel·lícula. L’alumne passa, durant la seva formació per totes les tasques que comporta un rodatge cinematogràfic, amb un tracte personalitzat, amb grups reduïts de treball que fomenten la participació, el treball en equip tutoritzat i amb els professiors participant del mateix projecte que els alumnes.

Aquest projecte és el curtmetratge que cada alumne del Curs de Creació i Direcció realitza durant el seu pas per l’escola i suposa una excel·lent carta de presentació a l’hora d’enfrontar-se al mercat laboral audiovisual. A més, els millors curtmetratges començaran un  cicle de distribució pel circuit de festivals  professionals amb l’objectiu de no tancar-se només als d’àmbit acadèmic. Curtmetrages com  ‘Basuras’, de Jordina Ros, ‘Llanto’ de José Gil, ‘Última Sesión’, de Roger Bessó,  ‘Marcianos de Marte’  de Fernando Trullols o ‘Timecode’, de Juanjo Giménez són només alguns dels molts exemples de curtmetratges de l’ECIR o en els quals l’ECIR hi ha tingut un paper molt rellevant.

David Serra, Ester Borrull i Daniel Villanueva
David Serra, Ester Borrull i Daniel Villanueva, durant una selecció de projectes amb alumnes de l'ECIR | Cedida

 

‘El cinema s’aprèn fent i veient cinema’

Tal i com explica Joel Muñoz, professor de Llenguatge Audiovisual de l’ECIR: ‘el cinema s’aprèn fent i veient cinema. És per això que enfoquem el curs amb classes que mesclen el que nosaltres expliquem als alumnes amb el visionament de contingut audiovisual constant i fomentant l’esperit analític i crític amb el que es veu. I tot amb exercicis pràctics i l’elaboració de petits curts, tant dins de l’escola com en feina extraescolar per aplicar el que es va aprenent a les classes’.

El Curs de Creació i Direcció Cinematogràfica és anual i es pot cursar entre setembre de 2019 i juny de 2020 en horari de matí. Els requisits per matricular-se són tenir més de 16 anys, passar la prova d’accés de l’Escola de Cinema de Reus i presentar una carta de motivacions i un currículum, videocurrículum o reel personal per tal que el professorat pugui avaluar-ho tot plegat.

El pla formatiu del curs consisteix en aprendre tots els aspectes creatius, tècnics i artístics de la creació i producció d’una pel·lícula. Com una idea o guió s’acaba transformant una pel·lícula? Què es necessita per fer-la? Quins perfils professionals hi participen? Com s’articulen entre ells? Quines fases i processos se segueixen? Què és la preproducció? I la postproducció? Si la resposta a totes aquestes preguntes us interessa, no ho dubteu gens, aquest és el vostre curs.

Ecir rodatge
La pràctica del procés de creació, rodatge i postproducció d'una pel·lícula és essencial en la formació de l'ECIR | Cedida

 

Guió i muntatge, dues disciplines amb curs propi a l’ECIR

L’ECIR també ofereix un curs especialitzat de ‘Guió de ficción de Cinema i Sèries’, el professor del qual és  Ivan Serra i un altre de ‘Muntatge cinematogràfic’ impartit per Ester Borrull. Tal i com explica Ivan Serra, ‘amb el curs de guió aprofundim de forma práctica en l’escriptura d’un guió de llargmetratge, tant des de la part individual, la del full en blanc que s'ha d'omplir desenvolupant una idea  fins al treball en equip que també necessita un guió, passant per la creació d’estructures sòlides, la capacitat d’autocorrecció i d’anàlisi del propi guió’.

El mateix passa amb el muntatge, segons Ester Borrull: ‘A més de conèixer la part práctica de l’edició amb eines com el Final Cut, el curs també aprofundeix en les tècniques necessàries per definir la base i l’estil d’un projecte cinematogràfic. Ensenyem a l’alumne a construir el to, l’estètica i l’ànima visual del seu producte audiovisual, a través del muntatge del que prèviament s’ha escrit i rodat’.

Rodatge de l'Escola de Cinema de Reus
Els alumnes de l'Escola de Cinema de Reus viuran en plena persona la voràgine d'un rodatge professional | ECIR

 

La col·laboració amb la URV, un important pas endavant

Amb dos camins paral·lels i complementaris, el Diploma de Postgrau en Direcció Cinematogràfica 2020 de la URV i l’ECIR i els cursos monogràfics 2019-2020 de l’ECIR ja estan escalfant motors.

Per una banda, hi ha els cursos que s'imparteixen a l'ECIR, a la tercera planta de la Cambra de Comerç de Reus, seu de l'escola de cinema: ‘La formació que oferim directament a l’Escola, -apunta Daniel Villanueva- és totalment paral·lela al Diploma de Postgrau universitari. A l’ECIR formen cineastes des de zero, des dels 17 anys i sense límit d’edat i els acompanyem en tot el procés de creació d’un guió i en el rodatge i postproducció del seu propi curtmetratge’.

Per altre banda, i a partir de gener de 2020 arrencarà el diploma de postgrau de la URV, que comença des d'un altre nivell i al quan només s’hi pot accedir havent cursat prèviament un grau universitari :   'aquí cal que l’alumne tingui ja avançats coneixements en comunicació audiovisual i que porti un guió més o menys llest sobre el qual treballar’.

Sistema de beques a l’excel·lència i matriculació oberta

L'Escola de Cinema de Reus, al darrer saló de l'Ensenyament de Valls on nombrosos estudiants van interessar-se per l'escola
L'Escola de Cinema de Reus, al darrer saló de l'Ensenyament de Valls on nombrosos estudiants van interessar-se per l'escola | Cedida

La matrícula és oberta i enguany es pot optar a més a un  sistema de Beques a l’excel·lència propi que pot suportar fins el 100% del cost de la matrícula anual. L’escola també treballa ja en la preparació dels Tallers d’Estiu, adreçats a joves d’entre 12 i 16 anys i que durant tot el mes de juliol, són ideals per introduir els adolescents en el món del cinema  i que puguin plantejar-se’l com una opció professional de futur.

Per obtenir més informació sobre l’escola, els cursos, preus i terminis de matriculació, podeu fer-ho a través de la seva pàgina web o directament per correu electrònic.També podeu seguir l'actualitat de l'Escola de Cinema de Reus a través del seu Instagram, on podreu anar veient material de les classes, rodatges i projectes en els quals està treballant. 

Daniel Villanueva, a l'esquerra, en ple rodatge
Daniel Villanueva, a l'esquerra de la imatge, en ple rodatge | ECIR

 

Rodatge de 'El ídolo'
Rodatge de 'El ídolo' | ECIR