La Ribera d’Ebre, banyada pel riu més important de Catalunya, és un indret idoni on la història, tradició, natura, cultura i gastronomia es donen la mà. Transportar-se en la història visitant el poble i el castell de Miravet, sentir la remor de l’aigua mentre solquem el riu Ebre a bord d’un llagut a Ascó o notar el xipolleig mentre fem piragüisme, degustar la tradicional clotxa, travessar el riu de riba a riba amb el pas de barca de Flix o fer excursions mentre escoltem la fauna de la Reserva Natural de Sebes. Les opcions per gaudir d’aquesta terra són infinites i més a la tardor, quan el bosc de ribera es tenyeix del color marronós que avisa que la calor forta va marxant. La Ribera d’Ebre esdevé un oasi per escapar-se, ja sigui sol, en família, en parella o amb amics.
Reviure la història
L’aigua és vida, diuen, i és per això que la Ribera d’Ebre és una zona on des dels inicis de la història les civilitzacions l’han escollit per assentar-s’hi, gràcies al riu Ebre que la creua. Homes del paleolític, ibers, romans, àrabs, templers... Els indicis més remots són del paleolític superior, amb troballes a Vinebre i Rasquera. També trobem pintures rupestres a les coves del barranc de Font Viella, a Tivissa.
Els ibers van deixar una important petjada a la comarca riberenca, que a aquesta zona eren anomenats ilercavons. Dos dels punts més importants són el Castellet de Banyoles, a Tivissa, i Sant Miquel, a Vinebre. Són dos assentaments fortificats amb torres i ubicats en punts estratègics.
Les àmfores trobades a la vila romana de l’Aumedina, a Tivissa, demostren la presència de la civilització romana a la zona i la importància que tenien els productes agraris com ara l’oli i el vi. Els àrabs també van viure a la Ribera d’Ebre, deixant la seva empremta en noms com Miravet o Benissanet. Després els templers es van aposentar a la comarca convertint-te en l’últim reducte de l’ordre a Catalunya. Els castells de Miravet i Ascó són el clar llegat que van deixar a la Ribera d’Ebre.
La Ribera d’Ebre també va viure i patir la Guerra Civil espanyola, especialment amb la Batalla de l’Ebre. D’aquella època, queden el Refugi Antiaeri de la Font Gran de Benissanet o el Refugi Antiaeri de Flix. Trepitjar tots aquests indrets és transportar-se a aquella època i entendre la Ribera d’Ebre Actual a través de la seva història.
També hi trobem el castell carlí de Flix, situat en en un turó al bell mig del meandre, i també el castell de Móra d'Ebre, situat a la part alta del nucli antic de la vila i que acull un espai d'interpretació de les Guerres Carlines — Espai de la Batalla de l'Ebre. La petjada històrica també hi és molt present en nuclis històrics com el de Miravet, amb un entramat de cases que pengen sobre el riu, el de Tivissa, de caràcter medieval, el d'Ascó que destaca per conservar una gran moreria, el de Vinebre, que conserva restes de les tres cultures destacant ca Don Joan, casalici renaixentista, o els de Flix, Móra d'Ebre, la Palma d'Ebre, Riba-roja d'Ebre o Ginestar.
Lo riu Ebre, vida i tradició
Com si fos una artèria, el riu Ebre travessa de nord a sud la comarca de la Ribera d’Ebre. Com l’artèria, el riu porta amb ell la vida i riquesa que banya les ribes. La connexió entre el riu Ebre i els riberencs arriba des de temps ancestrals. Primer, com a garantia dels conreus de la vora. Després, com a via de transport per on hi solcaven els llaguts i els sirgadors carregats de gra, i mercaderies.
Ara és temps de deixar de només observar el riu, i començar a viure’l. Nombroses activitats permeten sentir l’aigua i experimentar la vida que transporta. Saber què és la tranquil·litat tancant els ulls mentre escoltem l’aigua navegant pel riu a bord de llaguts turístics, com el llagut Lo Roget d’Ascó, mentre es descobreix la història i la natura que envolta el riu Ebre, o remar amb piragües o canoes riu amunt i avall.
Els passos de barca de Flix, Garcia i Miravet són els únics que han sobreviscut a Catalunya, constituint la forma més tradicional de travessar el riu de banda a banda, quan encara no hi havia ponts per poder fer-ho. Travessar el riu per un pas de barca conduït per un barquer professional és viure en primera persona la tradició a la Ribera d’Ebre.
Assaborir els orígens
La tradició agrícola de la Ribera d’Ebre fa que durant tot l’any se celebrin diverses fires que es converteixen en el perfecte aparador dels productes riberencs. A la tardor destaca la Fira Agrícola Ramadera Industrial de Móra la Nova, amb exposicions agrícoles, ramadera i de maquinària, se celebren concursos i també s’hi du a terme la Fira del Vi. Des del 1831, la fira de Móra la Nova s’ha celebrat ininterrompudament.
Un pa rodó tallat per la meitat, al qual se li treu part de la molla i s’omple d’arengada i cebes, tomàquets i alls escalivats. És la clotxa, el plat tradicional de la Ribera d’Ebre. Tot plegat, amanit amb un raig d’oli de la cooperativa més propera i una copa de vi de la comarca. És assaborir la Ribera d’Ebre, menjar-se-la, la seva essència feta gastronomia. La clotxa era l’àpat que els pagesos, llaguters, pescadors, veremadors i plegadors d’olives de la comarca es preparaven quan anaven a treballar.
Precisament al voltant d’aquesta menja se celebra la Festa de la Clotxa de la Ribera d’Ebre, que cada any se celebra en un municipi diferent de la comarca. Ara bé, la clotxa es pot trobar durant tot l’any en alguns establiments de restauració riberencs i és, sense dubte, un imprescindible per tastar els orígens de la comarca.
Endinsar-se la Ribera d’Ebre
La riquesa del paisatge de la Ribera d’Ebre ens convida a endinsar-nos-hi i conèixer les seves entranyesa través de les diferents rutes i els espais naturals que la comarca ens ofereix. La Reserva Natural de Sebes és un espai fluvial a tocar de l’embassament de Flix que conserva un bosc de ribera gairebé intacte i on s’ha format un dels canyissars més extensos de Catalunya. S’hi poden fer diferents recorreguts a peu i també és molt recomanable fer l’itinerari del Meandre de Flix. La reserva és un lloc idoni, també per aturar-se i observar, només això. Estar en silenci i observar i escoltar les aus, ja que hi conviuen espècies com el blauet, la cigonya, l’àguila marcenca, l’agró roig o el martinet blanc. A més, aquests ocells comparteixen espais amb els cavalls blancs de la Camarga francesa, que pasturen als aiguamolls.
Pels amants del senderisme, l’espai natural de la Serra de Llaberia és l’indret ideal per l’espectacularitat dels seus paisatges i el gran nombre de camins i corriols que la discorren per poder-la conèixer. Entre les rutes senyalitzades que s’hi poden fer, destaquen la ruta del Morral de les Moles, a la Serra d’Almos, o la del Jardí conreat, a Tivissa. Mentre caminem, aixecar el cap i obrir bé els ulls, que aquest paisatge és únic i ens regala les millors postals.
Els excursionistes i ciclistes troben a la Ribera d’Ebre una altra joia per gaudir: el GR-99, conegut com el Camí Natural de l’Ebre. Per la comarca hi discorren tres de les seves etapes, la 37, 38 i 39. Per aquest camí que ressegueix el riu, el paisatge d’una bellesa extraordinària i l’aigua són els perfectes acompanyants.
A la Ribera d’Ebre també hi ha lloc pels esdeveniments esportius que, precisament, es converteixen en molt bona opció per gaudir de l’esport juntament amb la natura i el paisatge. A la tardor se celebren diverses curses, com ara la XIV Cursa per Muntanya de Tivissa, el pròxim 13 d’octubre, o la Cursa Camí de Sirga de Móra d’Ebre que es farà el 10 de novembre.