cartell de los grandes del arte a ocine les gavarres

CRÒNICA: 'Sentir la força de l'art, tot gaudint del cinema'

El cinema és una de les arts més joves de totes. La pintura, l'arquitectura o l'escultura són molt més antigues i en molts aspectes tècnics i estètics han posat les bases d'arts dinàmics com el teatre, la dansa o el mateix cinema.

Art en majúscules és el que es pot veure cada mes a Ocine Les Gavarres, dins el cicle 'Los grandes del arte' que una de les distribuïdores més potents i compromesa amb el setè art europeu i espanyol, A Contracorriente, està portant a una vuitantena de sales de l'Estat. Entre elles, i per sort dels que no vivim a Barcelona, a Ocine Les Gavarres.

Tercera setmana de gener. Dimarts, 20:30 de la tarda. Una cinquantena de persones dins la sala. Estudiants, parelles de mitjana edat i espectadors sense acompanyant esperen que comenci el documental d'aquest mes de gener sobre el pintor Monet. Alguns venen cada mes, d'altres han descobert el cicle per casualitat i proven l'experiència. Tothom en surt encantat i amb ganes de repetir.

sala Ocine Tarragona
Públic assistent a un dels passis de 'Los nenúfares de Monet' a Ocine Tarragona | TarragonaDigital

 

'Los nenúfares de Monet' s'endinsa lentament, sense pressa i amb convicció i delicadesa dins l'obra del cèlebre pintor francès, Claude Monet, un dels pares de l'impressionisme. Dins la seva obra, la seva vida i les seves obsessions. I quan l'espectador s'adona d'on és, ja està completament atrapat per la màgia, el magnetisme i la bellesa del que se'ns està explicant, però, sobretot, de com se'ns està explicant.

El documental sobre el genial pintor impressionista és en realitat la història d'un somni, d'un anhel, de l'impossible desig de l'artista de fondre's amb allò que més admirava: la natura amb les flors en primer terme i l'aigua.

flor, nenúfar
Nenúfars al jardí de Claude Monet a Giverny | TarragonaDigital

 

Amb una narradora que s'endinsa en el paisatge on va viure i que va pintar Monet, sempre a prop del riu Sena, de l'aigua, el fil es va teixint entorn el tema central de la seva obra, la natura, i en com es va convertint en una obsessió que es reflecteix en el llenç; colorista, viu, rabiós, trist, nostàlgic...l'aigua i la natura, imatge de l'home i de l'artista.

La complicada amistat amb el polític George Clemenceau fins la mort del pintor, la idea, disseny i construcció de l'espectacular jardí de l'artista a Giverny, encara avui visitable, els nenúfars com a eix artístic de la seva obra – flors dins l'aigua, la quintaessencia de les aspiracions estètiques de Monet – la tragèdia familiar, la primera guerra mundial i el progressiu i devastador deteriorament de la vista del pintor són algunes de les principals idees que plasma el documental, amb el to narratiu perfecte i oferint la possibilitat de veure en detall i amb imatges d'alta qualitat, detalls i perspectives de l'obra del pintor, fins ara poc explorades.

cartell de los grandes del arte a ocine les gavarres
El cicle 'Los grandes del arte' cada mes a Ocine Les Gavarres | TarragonaDigital

 

Produïts per les productores italianes especialitzades en continguts documentals enregistrats en alta definició Magnitudo Film i NexoDigital, el cicle  'Los grandes del arte en el cine' destil·la talent, sensibilitat i art pels quatre costats. Ja s'han projectat documentals sobre Caravaggio, sobre l'espectacular col·lecció d'art de Hitler, analitzant l'obra de Bernini i la trajectòria de Monet. Queden per davant Van Gogh, Degas, Picasso, Da Vinci, Klimt i Rembrand, des d'ara fins el 2 de juliol. Poseu-ho a la vostra agenda d'activitats culturals perquè val molt la pena  aprofitar aquesta oportunitat i deixar-se endur per l'encant dels grans de l'art des de la comoditat i la màgia del pati de butaques del cinema. No us ho perdeu!

Moment del documental | TarragonaDigital