Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Els Pilars caminant: Un espectacle amb tradició i equilibri

Les quatre colles de la ciutat baixen el seu pilar per ordre d’antiguitat

Imatge de la baixada dels pilars caminant del 2018 | Fabian Acidres

La baixada dels pilars s’ha convertit en un dels actes més destacats de les festes de Santa Tecla. Enguany, el 24 de setembre, festivitat de la Mercè, serà un dia feiner a Tarragona. Des de fa anys, els centres escolars s’agafen aquesta data com un festiu de lliure disposició perquè, sobretot, els més petits puguin gaudir de les últimes activitats del programa d’actes de Santa Tecla.

 

Després de l’actuació a la plaça de la Font del dia anterior, les quatre colles castelleres de la ciutat tenen un últim repte per acabar la seva participació en la festa major. El fet d’aconseguir completar tot el recorregut del pilar caminant és un objectiu primordial de les agrupacions i acaba dictant si la present Santa Tecla ha estat positiva o negativa.

 

Abans que comenci la baixada dels pilars, els Xiquets de Tarragona, la Jove de Tarragona, els Xiquets del Serrallo i els Castellers de Sant Pere i Sant Pau actuen a la plaça de les Cols. Tot i en alguna ocasió s’ha vist algun castell de nou pisos, la diada de la Mercè, que consta de dues rondes, acostuma a ser de rodatge amb l’objectiu de fer pujar castellers que no pugen habitualment. A més, a primera hora del matí, també tenen lloc les Matinades amb cadascun dels respectius grups de grallers.

L'espectacle del pilars caminant de Tarragona comença a la plaça de les Cols | Fabian Acidres

 

El ritual del Pilar caminant tarragoní

Un cop finalitzades les dues rondes de la diada de la Mercè, les quatre colles de la ciutat se situen al peu de les escales de la Catedral on enlairen un pilar de 4. L’objectiu d’aquest espadat és que arribi fins a sota la balconada de l’Ajuntament, a la plaça de la Font.

 

El pilar, per tant puja i baixa les escales del Pla de la Seu, enfila el carrer Major avall, passant per la temuda baixada de Misericòrdia i resisteix el cansament en l’arribada dels metres finals a la plaça de la Font. En total, el recorregut és de 500 metres.  Les colles tarden entre uns 8 i 10 minuts, de mitjana, a completar tot l’itinerari.

 

Les colles comencen el recorregut per ordre d’antiguitat.  Per tant, els primers són els Xiquets de Tarragona, seguits de la Colla Jove, els Xiquets del Serrallo i, per últim, els Castellers de Sant Pere i Sant Pau. Habitualment, quan el pilar aconsegueix arribar a l’Ajuntament, les colles són rebudes per les autoritats i l’alcalde dóna un obsequi als enxanetes de cadascuna de les colles com a mostra de reconeixement.

L'arribada dels pilars caminant a la plaça de la Font és un dels moments emotius d'aquesta diada singular | Fabian Acidres

Altres pilars caminant

Els pilars de la Mercè no són els únics que existeixen en el fet casteller inserit en un context festiu, però sí que són els més espectaculars  a causa de la longitud i dificultat tècnica de l’itinerari i dels milers de persones que esperonen els seus castellers en tot moment.

 

A banda de Tarragona, hi ha diferents pilars caminant arreu de Catalunya. El 28 de juny, coincidint amb les Completes de Sant Pere de Reus, els Xiquets locals fan un pilar de 4 caminant des de la Prioral de Sant Pere fins a la plaça del Mercadal.

 

El 23 de setembre a la tarda, Sitges, que també celebra Santa Tecla, organitza la baixada del pilar de 4 amb la seva colla local per les escales del Baluard.També convé destacar la pujada del pilar de 4 caminant que fan els Marrecs de Salt per les escales de la Catedral de Girona cada 1 de novembre amb motiu de les festes de Sant Narcís.

 

Finalment, el 5 d’agost, en el marc de la festa major de Vilanova, els Bordegassos locals fan un pilar de 4 caminant amb motiu de la cercavila de sortida d’Ofici. De fet, aquest 2019, el ple de l’Ajuntament de la capital del Garraf va incorporar aquest moment dins del seu protocol festiu.

Les imatges de la Vigília de Sant Pere!
Reus també compta amb un pilar caminant que es fa la vigília de Sant Pere | Laia Solanellas