La Colla Jove de Tarragona

Aproven un pla per poder fer castells amb un màxim de 160 persones

Les noves condicions es podran estrenar per Santa Tecla a Tarragona, la Misericòrdia a Reus o la Mercè a Barcelona

El sector casteller ha estat un dels més afectats per la pandèmia. Des del principi de la pandèmia, les mesures de seguretat aplicades per combatre el coronavirus han limitat la possibilitat de fer castells. Les seves característiques requereixen d'un nombre elevat de persones i amb un contacte físic imprescindible.

Després d'una represa amb diverses limitacions, ara el Procicat ha aprovat el pla que permet fer castells de fins a 160 persones. A banda, també s'autoritza un màxim de 25 grallers acompanyants, que hauran de complir les condicions de grup bombolla i mantenir en tot moment les distàncies de seguretat establertes.

Un canvi que s'ha fet entre la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme del Departament de Cultura, conjuntament amb la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya

Les propostes han estat avaluades i validades de manera positiva pels equips tècnics de Salut Pública i Protecció Civil dels departaments de Salut i d'Interior, respectivament. Aquest pla entrarà en vigor aquesta setmana, a partir del moment en què els consellers de Salut i d'Interior el signin.

Les mesures en els actes castellers

Tots ells hauran de seguir diverses mesures de prevenció de la Covid-19. Els castellers hauran de dur mascareta, fer els castells en un màxim de quinze minuts, establir protocols d'entrada i sortida, i tenir la pauta completa de vacunació o una PCR negativa en les últimes 48 hores. Als menors de dotze anys, se'ls faran tests d'antígens ràpids.

L'estrena d'aquest nou protocol no tardarà a estrenar-se. Les primeres diades castelleres que venen són per les festes de Santa Tecla de Tarragona, la Mercè de Barcelona o la Misericòrdia a Reus.

«Aquest pla està pensat perquè tots els castellers puguin fer la desescalada», ha explicat Adelaida Moya, directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural. «Es tracta de començar amb aquests nous canvis, i anar obrint a poc a poc, sempre que la situació permeti tenir una evolució favorable», ha afegit.

Els castellers participants també hauran d'estar associats a la colla castellera participant. A més de practicar una higiene exhaustiva de mans i peus utilitzant gels hidroalcohòlics homologats.

Amb tot, no es permet la interacció entre membres de les diferents colles que participin en la diada. Tots els grups hauran de seguir un protocol d'entrada i de sortida de les places.

Sense interacció entre castellers i públic

Els castellers i el públic assistent no podran interactuar entre ells. A més, hauran d'estar en un espai separat, perimetrat i amb les indicacions necessàries. S'hauran de seguir les condicions de seguretat que estableixin les resolucions vigents en cada moment per a la resta d'espectacles culturals.

L'aforament permès serà el mateix que s'estableixi per als nivells d'alerta vigents en cada moment per als espectacles culturals a l'aire lliure o en espais interiors.