Imatge publicitària d'un lot de botifarra Salgot.

Alerta sanitària: retiren dels supermercats diversos lots d'una popular botifarra

S'ha detectat listèria a diversos lots de botifarra i bull de llengua de la marca Salgot que, de moment, no han afectat cap consumidor | Tot i això, s'han retirat els productes del mercat

Les autoritats sanitàries de Catalunya  ha posat en coneixement de l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) la presència de 'listèria monocytogenes' en diversos lots de botifarra negra, negra tradicional i bull de llengua de la marca Salgot. Segons la informació de les mateixes autoritats, la contaminació dels productes no ha provocat cap afectació sanitària. 

Els lots afectats són el 211804 i 212019 de botifarra negra, amb data de caducitat del 7 i el 23 d'agost; el 211804 de botifarra negra tradicional, amb data de caducitat del 24 d'agost; i el 212 017 de bull de llengua, amb caducitat del dia 16 d'agost. Aquests productes s'han distribuït a Catalunya, Aragó, les Illes Balears, Madrid  i el País Valencià.

L'alerta s'ha aixecat després que un client particular d'un dels productes realitzés un autocontrol. En aquest, l'home va detectar el bacteri i ho va comunicar a l'empresa, que ja s'ha posat en contacte amb els clients i està gestionant la retirada  dels productes. Més enllà de la frontera catalana, a més, la informació s'ha traslladat a les comunitats autònomes a través del Sistema Coordinat d'Intercanvi Ràpid d'Informació (SCIRI), que permet verificar la retirada dels productes contaminats dels canals de comercialització.

En cas d'haver consumit els aliments i presentar símptomes, cal comunicar-ho al CAP

Amb la informació disponible no hi ha constància de capcas associat  a aquesta alerta, però en aquest senti, L'AESAN ha recomanat a totes les persones que tinguin aquests productes que no els consumeixin  i els retornin al punt de compra. En el cas d'haver consumit aquests aliments, es pot presentar simptomatologia compatible amb listeriosi, com vòmits, diarrea o febre.

En cas que això succeeïxi, es recomana anar a un centrede salut. En el cas d'estar embarassada  l'AESAN recomana mantenir-se alerta davant d'aquestes possibles infeccions, ja que en persones gestants estan associades a determinats perills biològics. També ho estan amb ancians, infants o malalts.

Què és la listèria?

El bacteri 'listèria minocytogenes'  és el culpable de la malaltia de la listeriosi, de transmissió alimentària o directa per animals infectats —en aquest segon cas menys freqüent. El contacte amb el bacteri es pot produir tant en la ingesta  de l'aliment que n'estigui contaminat com en el seu procés de producció, moment en què el contacte amb el medi ambient, sigui en el transport o l'elaboració, pot haver facilitat la contaminació del producte.

El bacteri té una gran capacitat de supervivència  i multiplicació, fins i tot en temperatures extremes  de fred o calor. Això el fa perillós, i només pot ser eliminat a través de la cocció  o la pasteurització. El 2019 es va produir un famós brot nascut a Andalusia, motivat per la contaminació de diversos productes derivats de la carn. Fa tot just un parell de setmanes, després de la polseguera aixecada per la contaminació d'òxid d'etilède diversos gelats i altres productes, la Cooperativa la Fageda va retirar del mercat diversos postres.