Dos sanitaris es creuen als passadissos d'un hospital

Baixa el nombre d'ingressats però es frega un dia més les 30 morts per Covid a Catalunya

El balanç diari de dades epidemiològiques de Salut registra 3.464 nous contagis i 28 morts, mentre que certifica la baixada dels indicadors

Baixada considerable de pacients ingressats per Covid-19, encara que no de crítics, als hospitals  catalans. Si bé ahir hi havia 2.292 ingressats, aquest dimarts n'hi ha 2.226, 56 menys, Aquesta és la dada més significativa del balanç diari de dades i indicadors del departament de Salut, que podria marcar i començar una hipotètica baixada en les hospitalitzacions. 

Podria ser imprudent, però, asseverar que s'ha assolit el pic  d'ingressats. Fa tot just quatre dies es va viure un descens de la incidència hospitalària tal com el d'aquest dimarts, de vora seixanta casos, però dos dies després hi havia 150 persones més ingressades. Així, és difícil i poc útil preveure cap pic, més encara quan les unitats de crítics se segueixen omplint, aquest dimarts amb dotze pacients més. En total, ja en son 589.

Una jornada més, gairebé trenta defuncions

Aquest dimarts, s'han registrat 3.464 nous contagis  confirmats per tests Covid, uns 1.100 més que aquest dilluns. Dades, les de dilluns que fan referència, als contagis detectats el diumenge, quan se solen fer menys proves. D'aquesta manera, el nombre de nous casos segueix la línia descendent que, tot i això, és inestable i irregular.

Les defuncions  es compten per vintenes, trentenes i, inclús, quarantenes amb la consolidació de l'impacte de la cinquena onada als hospitals. Hi ha menys contagis, però cada dia moren per culpa del coronavirus desenes de persones a Catalunya. Aquest dimarts es registren 28 defuncions, que deixen el total en 22.732.

Els indicadors continuen baixant amb comptagotes

Les xifres que poden oferir un optimisme moderat són les dels  indicadors epidemiològics, que, precisament, no reflecteixen les defuncions per Covid-19. Així, la velocitat de propagació baixa una centèsima més i se situa a 0,75, i el risc de rebrot en perd 44 i arriba als 627 punts.

La taxa de positivitat  de les proves que s'han fet la darrera setmana ha estat del 13,35 per cent del total. La incidència acumulada a catorze dies passa de 905,63 a 860,96, mentre que a set dies passa de 359,10 a 336,50.

La vacunació avança: més de 4.500.000 persones amb pauta completa

Catalunya ha administrat la primera dosi de la vacuna contra el coronavirus a un total de 5.108.452 persones des de l'inici de la campanya. D'aquests més de cinc milions, 4.568.785 persones ja tenen la pauta completa. Representen el 58% de la població catalana, mentre que un 64,8% han rebut almenys una dosi. Aquest mateix dilluns Pfizer i Moderna anunciaven l'augment de preus en les seves dosis.

La demarcació de Tarragona concentra sis dels morts

A la demarcació de Tarragona  s'han detectat 266 casos en les últimes vint-i-quatre hores, 223 dels quals al Camp. És al mateix Camp de Tarragona on han mort sis persones l'últim dia. Els indicadors epidemiològics disminueixen a la demarcació. El risc de rebrot baixa 35 punts al Camp i 29 a les  Terres de l'Ebre, i se situa a 607 i 355 punts respectivament.

L'Rt, la velocitat de propagació, baixa i s'iguala en tota la demarcació. La incidència a set dies és de 320 al Camp  i de 190 a les Terres de l'Ebre. L'índex de positivitat de les proves diagnòstiques és del 14,65% al Camp, i a les Terres de l'Ebre tan sols de 9,18%.. Actualment hi ha 173 pacients ingressats, sis menys que en el darrer registre.