Professionals sanitaris atenent un pacient amb covid-19 en una UCI de l'Hospital del Mar, en la pandèmia de coronavirus

Catalunya ja compleix un dels tres criteris fixats per la desescalada: velocitat de contagi a 0,80

La taxa de velocitat de contagi se situa en 0,78, dues centèsimes per sota del 0,80 recomanat pel Departament de Salut

Catalunya ja compleix un dels tres criteris fixats pel Departament de Salut per iniciar la desescalada el pròxim 23 de novembre. Segons les dades d'aquest dilluns, la velocitat de contagi (Rt) se situava en 0,78, dues centèsimes per sota del 0,80 màxim que ha fixat la conselleria que lidera Alba Vergés. Per tal d'iniciar la flexibilització de mesures, ara cal que el número de persones ingressades a l'UCI baixi de 300 —ahir eren 587— i que els nous casos diaris no superin el miler — ahir n'hi va haver 1.100.

En aquest sentit, les mesures decretades pel Govern des de mitjans d'octubre han aconseguit un descens sostingut de diversos dels indicadors, aturant el cop d'aquesta segona onada de la pandèmia. Malgrat l'evolució positiva, cal destacar que aquestes xifres encara no suposen una menor pressió existencial als hospitals catalans, que encara pateixen dia rere dia un increment en els ingressos.

També es redueix el risc de rebrot i la taxa de positivitat

Fa gairebé dues setmanes, la consellera de Salut va fixar els tres indicadors clau per una bona gestió de la pandèmia, assegurant que «la combinació de l'Rt a 0,80, 1.000 casos diaris i 300 hospitalitzats a l'UCI ja és un primer objectiu claríssim, que sabem que podem gestionar bé i intentar mantenir». Amb la taxa de transmissió per tota de 0,80, ara l'objectiu és aconseguir reduir els altres dos indicadors.

Tots aquests objectius, Salut estima que el pròxim dilluns, data fixada per iniciar la desescalada, hi haurà 400 pacients de Covid-19 a l'UCI i 2.000 hospitalitzats. El secretari general de Salut, Marc Ramentol, reconeixia ahir que són xifres per sobre de les marcades com a objectiu per a iniciar la desescalada —uns 300 llits d'UCI— i defensava que la pròrroga de les restriccions ha de permetre «aproximar-se tot el que es pugui». «No arribarem, per això és tan important la fase posterior», va dir.

L'evolució positiva de la pandèmia a Catalunya també s'ha traduït amb un important descens del risc de rebrot, que per primera vegada des del mes d'octubre s'ha situat per sota dels 500 punts —476 en la jornada d'ahir—, acumulant un descens de 500 punts en les últimes setmanes. Així mateix, la taxa de positivitat dels tests també s'ha reduït a menys del 10% —9,23%—, tot i que encara està lluny del 5%, la xifra del control que marca l'OMS.