Espectadors amb mascareta esperen l'inici de la primera funció al Teatre Goya després de l'aixecament del tancament cultural

La pròxima restricció que s'aixecarà a Catalunya: «Abans de dues setmanes»

En la primera nit de reobertura de l'oci nocturn s'han fet 20.000 lectures de certificats però equivalen a més persones

Després de la reobertura de l'oci nocturn amb el certificat Covid s'ha engegat la maquinària per anar recuperant la resta de sectors afectats per les mesures. Un d'ells és el cultural, que encara no està al 100% i actualment només es troba al 70% permès.

Tot i això, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, en declaracions a TV3, ja ha assenyalat quan es recuperarà la totalitat de la presencialitat. En concret, ha insistit que es recuperarà la plena ocupació serà «ben aviat» i el sector de la cultura arribarà al 100% d'aforament «abans de dues setmanes».

Argimon va anunciar el passat dimecres al Parlament que si les dades continuaven en tendència positiva, s'anirien eliminant les limitacions d'aforament. Així, les universitats tenen previst recuperar el 100% de presencialitat la propera setmana i el conseller va dir que la resta d'espais amb limitacions ho farien en dues setmanes.

Reobertura de l'oci nocturn

Argimon també ha valorat positivament la primera nit de reobertura dels locals d'oci nocturn en interiors. Ha explicat que s'han fet 20.000 lectures del codi QR que acredita el certificat covid per poder accedir als locals. No equivalen a 20.000 persones, sinó a «moltes més», ha puntualitzat el conseller.

També ha assegurat que l'obertura ha transcorregut sense incidències tècniques i amb afluència perquè «hi havia ganes». Es poden produir moments en què l'aplicatiu que ha de permetre convalidar els certificats digitals covid no funcionin, explica. Un fet que no impedirà el passi de la persona, sinó que es farà manualment.

L'aplicació d'aquesta mesura s'està fent en un sector que ha estat tancat molt de temps i on hi ha molta interacció. Tot i això, ha insistit que l'objectiu és que el seu ús sigui temporal i molt acotat. Un certificat covid que podria tenir els dies comptats i es podria retirar la necessitat presentar el certificat «d'aquí a unes setmanes».

Ha descartat també fer ús generalitzat d'aquest certificat. Ha obert la porta a què es pugui fer sevir per evitar haver de tancar sectors en cas que les dades empitjoressin.

La mascareta, encara per temps

La convivència en la mascareta en interiors encara durarà un temps. Una mesura que, per exemple, si es va al 100% d'aforament en la cultura o l'esport serà necessari portar mascareta.

Ha reconegut que per la retirada de la mascareta «seria prioritària». D'altra banda, ha reconegut que les incidències més elevades s'estan donant ara en els més menors, ja que és la població no vacunada. En general, ha demanat prudència, ja que ha recordat que la tardor i l'hivern són les estacions pròpies dels coronavirus.

Pel que fa a la vacunació, veu probable que s'acabi administrant una tercera dosi de la vacuna a tota la població. Ha dit que això s'haurà d'anar confirmant a mesura que es vagin rebent els resultats de diversos estudis en marxa.

El conseller ha augurat que hi haurà «algun repunt» de casos que podrien ser com «petites onades», sempre que no entri una nova variant molt disruptiva.

Per últim, ha insistit en la necessitat d'incrementar el pressupost en salut i ha assegurat que no contempla que el sistema no pugui disposar dels diners que necessita. «És el moment de veure si ens ho creiem o no ens ho creiem», ha dit.