Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla mitjà de dos sanitaris visitant un pacient de covid a l'UCI de l'Hospital Clínic protegits amb EPI

Els experts a Catalunya alerten als majors de 50: «Han pujat molt de forma ràpida»

Enric Álvarez, investigador del BioComSC ha alertat que la incidència entre les franges de més edat és elevada, i que per aquest motiu «el pic d’ingressos als hospitals pot trigar a arribar»

Fa tot just una setmana el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, admetia en una entrevista radiofònica que «amb aquestes xifres de contagis, clarament no hem fet bé les coses». Aquell 16 de juliol hi havia 1.431 persones ingressades, gairebé sis-centes menys que aquest divendres, 259 dels quals eren pacients crítics. El conseller ja advertia que les dades epidemiològiques eren «molt dolentes», i alertava que la infecció s'havia estès a altres franges d'edat més enllà del jovent.

Ara, el que s'està estenent ja no és només la infecció, sinó que també ho poden fer els ingressos. Així ho ha explicat , també en una entrevista radiofònica, en aquest cas a RAC1, l’investigador del BioComSC Enric Álvarez. Álvarez ha alertat que «el pic d’ingressos als hospitals pot trigar a arribar», perquè els casos entre les persones més grans «han pujat molt de forma ràpida».

Els contagis entre els majors de cinquanta anys ja estan estesos

L'especialista ha explicat que les mesures adoptades pel Govern estan enfocades a la gent jove i que «estan funcionant». Tot i això, el descens de contagis entre els més joves es veu contrarestat «amb escreix», diu Álvarez, per l’augment de la incidència entre les persones de més de cinquanta anys. De fet, el mateix laboratori de biologia computacional alertava fa deu dies que els contagis entre les persones de cinquanta a setanta anys havia superat els nivells de la Setmana Santa.

Aquest fet és un dels que condiciona i fa que no baixi la pressió hospitalària. De fet, inclús «la incidència de setanta a vuitanta anys ha pujat molt de forma ràpida, les dades han estat molt dolentes», explica Álvarez. Malgrat això, hi ha deu vegades menys casos entre la població major de seixanta anys que entre els joves, però un canvi en aquesta tendència, segons Álvarez, «carregaria de seguida els hospitals i les UCI».

Per tot plegat, Álvarez creu que «la tendència a l’alça es mantindrà fins que no hi hagi una frenada dels contagis entre les persones grans». En aquest sentit, aviat se superaran els 500 malalts crítics ingressats a les unitats crítiques si no hi ha una frenada sobtada dels casos.

La limitació del contacte social i la vacunació, mesures clau per frenar els contagis

L'investigador de la UPC insisteix que «la mesura clau» per frenar els contagis de les persones de les franges de més edat és limitar les trobades socials. Cal prudència, segons Álvarez, perquè «hi ha moltíssim virus circulant i la vacuna no et fa invulnerable del tot». L'investigador recomana no ajuntar-se amb més de deu persones i fer trobades esporàdiques. En aquest sentit, Álvarez creu que el toc de queda es mantindrà perquè «és difícil que es relaxin mesures amb l'hospitalització empitjorant».
 

Álvarez també ha valorat la vacunació com una passa essencial. Una de les seves conseqüències positives és la reducció de les defuncions. Álvarez ha detallat que en les onades anteriors hi havia entre un 2 i un 3% de morts respecte al total de casos, mentre que ara aquesta xifra és d'entre el 0,2 i el 0,4%.