Pla obert d'una farmacèutica venent un test d'antigen en una farmàcia de Tarragona.

La proposta de les farmàcies catalanes a Salut: «Som els últims d'Europa»

Els farmacèutics s’ofereixen per fer més tests d'antígens i descongestionar els CAP durant la sisena onada de la pandèmia

Les farmàcies catalanes han ofert al Departament de Salut per assumir més tasques i ajudar a descongestionar els CAP durant la sisena onada de la Covid-19. En aquest sentit, l'oferta inclou tasques relacionades amb el coronavirus o amb altres patologies, tal com ja es fa en altres països europeus, per tal que els metges i les infermeres dels CAP es concentrin en l'atenció mèdica més especialitzada.

Antoni Torres, president de la Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya (Fefac), ha explicat que cal oferir el ventall més ampli de possibilitats fiables de detecció de la Covid-19. «Si hi ha països a Europa que han utilitzat les farmàcies com una eina clau, no sembla bona idea no utilitzar-les aquí al màxim possible; tot i que Catalunya és la primera d'Espanya, som els últims d'Europa», ha assenyalat.

En aquest sentit, Torres creu que les farmàcies podrien expedir el certificat Covid, com passa amb els tests escolars. Així mateix, fora de l'àmbit coronavirus, també podrien fer controls de pressió arterial, glucosa o altres paràmetres de malalts crònics, o administrar les vacunes de la grip. Això, segons el president de Fefac, permetria que els sanitaris dels CAP es dediquessin a les tasques més especialitzades.

Els tests s'haurien de vendre i fer a les farmàcies

Sobre la venda de tests d'antígens als supermercats, com ja es fa en alguns països europeus, Torres ho considera raonable en zones amb baixos índexs de vacunació, tot i que veu més eficaç fer-ho a les farmàcies. En aquest sentit, considera que aquests establiments asseguren la comunicació dels possibles casos positius a les autoritats sanitàries corresponents.

El president dels farmacèutics catalans creu que els tests s'haurien de fer a les farmàcies per tal de millorar també la fiabilitat, ja que aquesta pot baixar si es fan a casa. Així mateix, considera que es podria limitar el mercat negre d'aquest producte.

Els dies de Nadal i Sant Esteve, segons ha explicat Torres, les farmàcies van fer en 24 hores els mateixos tests que durant tota la setmana anterior. El perfil dels que van a aquests establiments a fer-se un test són majoritàriament persones, catalanes o estrangeres, que necessiten un certificat per viatjar.

Pel que fa a aquells que compren un test d'antígens a les farmàcies, són persones que han estat contacte estret d'un positiu o que volen estar tranquils de cara a reunions o trobades familiars.