Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
La plaça del Mercadal de Reus, amb l'Ajuntament al fons

Projectes urbanístics, lluites laborals i el cas Innova marquen el 2021 a Reus

Políticament s'ha donat el tret de sortida de la precampanya de les eleccions municipals del 2023

Projectes culminats, iniciatives engegades i compromisos anunciats han marcat el 2021 a Reus i el Baix Camp. Amb la pandèmia, de nou, com a teló de fons, els seus efectes s'han seguit fent evidents. Tot plegat sense deixar de banda fets puntuals que han protagonitzat titulars notables durant els últims dotze mesos.

L'exemple més recent, el del pistoler que va atacar tres companys de feina com a represàlia contra l'empresa Securitas a Tarragona. Va fugir per carretera disparant contra un control dels Mossos d'Esquadra al terme de Reus i va acabar atrinxerat en un mas de Riudoms.

En una categoria totalment diferent, però també dins del capítol de fets que es recordaran, a principis del 2021 es va viure un dels accidents més espectaculars que es recorden. Un cotxe va perdre el control a la plaça de les Oques i va travessar-la per la vorera a través del passeig de Sunyer. Va deixar vuit persones ferides i la seva magnitud l'ha portat a la via judicial.

A l'altre cantó de la balança, la que probablement sigui l'anècdota de l'any, el furt d'una llamborda de la plaça del Mercadal. Tot plegat en dotze mesos que han vist avançar, poc o molt, grans projectes i compromisos mentre ho feia també la pandèmia. Mentre la societat i l'economia segueixen trampejant la situació, la plana política ha engegat la maquinària electoral pensant en el 2023.

Grans projectes municipals sobre la taula de l'Ajuntament

Pel que fa a fets concrets, el CMQva començar a operar, parcialment, a l'antic Hospital Sant Joan el mes de gener. Va ser el mateix mes en el qual es va anunciar la decisió, per part del govern municipal, d'ajornar el tancament del Mercat del Carrilet fins al 2024. Un canvi d'opinió que es va rebre amb satisfacció entre les paradistes de l'equipament i de l'oposició municipal.

JxC, ERC i Ara Reus exposaven que la situació econòmica general recomanava prendre aquesta postura. També hipotecaven el futur de l'espai al procés de participació ciutadana sobre la zona del Carrilet. Tot i que encara s'ha de definir, s'han anunciat equipaments com un mercat, un alberg i un equipament cultural.

No és, però, l'única fita que el govern destaca especialment en matèria de participació. La posada en marxa del Fòrum Ciutadà per al Pla Estratègic Reus Horitzó 32 també ocupa els primers llocs de la llista. Iniciatives, entre altres, com la de l'antiga Hispània o el complex aquàtic i de fitness segueixen els tràmits previstos.

El que sí que ha acabat és la reforma del passeig de la Boca de la Mina. Falta que s'hi incorporin, encara els espais annexos, però l'eix del passeig en si ha quedat enllestit. Un altre dels grans projectes de ciutat és la vianalització del raval de Santa Anna, que gairebé ha acabat la primera fase.

Passades les festes ha d'acabar-se definitivament per centrar-se en el tram restant. Encara en fase inicial, però també amb les obres en marxa, hi ha el parc de lliscament, que ha de quedar integrat en una gran zona verda. El 2021 també ha sigut l'any en el qual s'ha desencallat el nou contracte de neteja viària i recollida de brossa de Reus.

Després d'anys de pròrrogues i d'entrebancs imposats per l'antiga concessionària, Valoriza Medioambienteexplotarà el contracte els pròxims deu anys. En el terreny dels anuncis, alguns d'especialment significatius, com el de la construcció del carril bici fins a la urbanització Blancafort. Segons el compromís de la Generalitat, es vol acabar fent arribar fins a Cambrils.

Pel que fa a la mobilitat, s'ha construït i habilitat un espai amb noves parades d'autobusos per descongestionar la plaça de les Oques. En forma d'anunci, però amb pressupost i calendari s'ha certificat la construcció del baixador de Bellissens. Una infraestructura que hauria d'estar a punt el 2025 i les obres de la qual haurien de començar el 2023.

Imatge exterior de la nau de Traiber a Reus, amb el cartell de l'empresa en primer pla
S'han arxivat algunes peces del cas Innova, però també s'ha ratificat la de les pròtesis defectuoses de Traiber | Cedida

Precampanya electoral, cas Innova i Bons Reus, protagonistes del 2021

L'Ajuntament, de fet, s'ha compromès a finançar un pas subterrani que connecti els dos cantons de la futura estació. En clau política, l'Ajuntament de Reus ja està en precampanya. El darrer partit en entrar-hi de manera evident ha sigut JxC, escenificant unitat al voltant de Carles Pellicer i traient pit de les diferències internes.

Un mes enrere va ser Ara Reusqui s'incorporava a la cursa cap al 2023. A l'estiu ja s'hi havia sumat el PSCamb un acte a la zona sud de Mas Iglesias. Qui va donar el tret de sortida, però, va ser ERC, tot fent balanç de la primera meitat del mandat.

El cas Innova s'ha reactivat enguany i ho ha fet en els dos extrems possibles. Per una banda, arxivant algunes peces i desimputant excàrrecs públics com Marc Arza o Teresa Gomis. Per l'altra, certificant l'entramat establert entre metges i empresa com a mínim en relació amb les pròtesis de Traiber, defectuoses i caducades.

El sector de la restauració ha patit restriccions durant tot l'any de manera canviant. La Cambra de Comerç de Reusrecuperava la Ganxet Pintxo com a mostra de fortalesa. Un esdeveniment que havia quedat aturat a principis del 2020, abans de celebrar la de primavera.

En perspectiva general, el president de la Cambra, Jordi Just, qualificava fa pocs dies el 2021 d'«annus horribilis». Mostra d'aquesta situació és la necessitat que l'Ajuntament ha detectat d'incentivar la recuperació empresarial. Per exemple, a través de subvencions per a la implantació de nous negocis als ravals de Robuster i de Sant Pere.

Si una mesura s'ha endut tots els aplaudiments, però, han estat els Bons Reus. S'hi ha posat punt final després que deixessin uns cinc milions d'euros d'impacte econòmic. Sense deixar de banda l'àmbit empresarial, el d'enguany ha sigut un any amb multitud de vagues i reivindicacions laborals a un ampli ventall de sectors. Des de Correus, Reus Transport o el sector de la neteja fins a serveis com el 061, el 112 o el d'ambulàncies.

Reivindicacions laborals i territorials que no veuen la fi

El 2021 ha acabat, en aquest àmbit, amb Inspecció de Treball obrint un expedient a Ferrovialper vulnerar el dret a vaga de la plantilla del 112. La plantilla de Villablancaha arribat a tancar-se al centre com a protesta contra la direcció del grup Pere Mata. Les treballadores de l'H&M de la Fira Centre Comercial també han reivindicat drets laborals i negociar amb l'empresa malgrat l'eventual tancament de la botiga.

La cultura de Reus no ha estat exempta de titulars, i no sempre positius. Bravium Teatre ha acabat l'any encetant temporada a l'Orfeó reusenc després d'assumir un «exili» que els ha portat fins al carrer de Sant Llorenç. Un conflicte obert el mes de març amb l'anunci de l'Arquebisbat de tancar l'edifici del carrer de la presó.

Tampoc ha superat el primer examen la Taula del Siurana, que ha de servir per resoldre el conflicte per l'aigua del riu. Tot i que l'organisme seguirà funcionant, no es va tancar un acord en relació amb els cabals que s'hi volen establir. Una darrera trobada marcada per les peticions de presó de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes per a dos activistes.

El 2021, com el 2020, acaba amb desitjos que sigui l'últim de la pandèmia

L'any 2021 va començar, a Reus i arreu, amb marcades i persistents evidències de la situació de pandèmia. Un exemple va ser l'estada dels Reis d'Orient a la ciutat, que va aparcar la tradicional Cavalcada. El Campament Reial va prendre'n el relleu entre crítiques per la manca d'entrades a causa de les restriccions d'aforament.

A posteriori, la valoració general va ser bona, tot i que govern i ciutadania es conjuraven per no haver-la de repetir. A l'oci nocturn també va haver-hi mostres de la situació. Enmig de tancaments i restriccions, el Clàssix, al raval de Robuster, va quedar precintat i, segons evidenciava el govern, s'hi actuaria de manera contundent.

Finalment se li va imposar una multa de 10.000 euros. Un altre dels àmbits on les restriccions s'han fet presents ha sigut el de la cultura popular. Les Festes Majors encara no s'han normalitzat, i el món casteller ha recuperat l'activitat encara amb limitacions.

En clau general, l'obertura d'un punt de vacunació específicament per a terceres dosis, tanca l'any subratllat la pandèmia. El CMQ l'acull a les seves instal·lacions, una mostra que el 2022 començarà com va fer-ho el 2021. Igual que ara fa un any, també amb l'esperança que el següent acabi de manera diferent.