Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Carretera TV-3141 a l'altura del Club Tennis Monterols

El carril bici fins a la urbanització Blancafort de Reus ja té calendari d'execució

Una segona fase cobrirà el tram fins a la urbanització Aigüesverds | La Generalitat aposta per allargar-lo fins a Cambrils i Salou

El carril bici i la vorera fins a la urbanització Blancafort de Reus seran una realitat el 2023 segons la previsió actual. Les obres, finançades entre l'Ajuntament i la Generalitat, han de començar l'any vinent. El Govern català aposta per acabar allargant el projecte fins a Aigüesverds primer i, finalment, fins a Cambrils i Salou amb finançament europeu.

El que ja té data d'execució és el primer tram de la TV-3141, que cobrirà 600 metres. És la distància que hi ha entre la rotonda de la T-11 i l'antiga entrada de la urbanització, a l'altura del Club Tennis Monterols. Compta amb un pressupost d'1,2 milions d'euros i la previsió és que l'obra acabi durant el primer semestre del 2023.

Restarà l'actuació del Ministeri de Foment per connectar aquesta vorera i carril bici amb el de Misericòrdia a través de la rotonda. La Generalitat de Catalunya assumirà 700.000 euros del pressupost de l'obra, mentre que l'Ajuntament aportarà els 500.000 restants. Suposa, de fet, la meitat del pressupost per a carrils bici anunciat pel govern local.

Tal com s'ha recordat aquest dimecres a la tarda, el projecte suposarà la culminació d'una reivindicació veïnal que va començar fa setze anys. L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha volgut recordar Bartolomé Pluma, el president de l'associació de veïns de la Urbanització Blancafort que ho havia lluitat insistentment. De fet l'ha definit com un «homenatge a Bartolomé Pluma, que va treballar moltíssim perquè fos realitat».

El carril bici fins a Blancafort, una realitat el 2023

La redacció final ha permès solucionar un dels principals inconvenients de l'obra, el drenatge. Marina Berasategui, regidora d'Urbanisme i Mobilitat, ha apuntat que «es fa una millora del drenatge de la zona inundable i és una part de la inversió molt important». El conveni per fer les obres signat entre l'Ajuntament i la Generalitat compta amb una segona pota.

Consisteix a reclamar al Ministeri de Foment que faci «les actuacions necessàries» a la rotonda de la T-11. La carretera és de titularitat estatal i, per tant, és el govern espanyol qui se n'ha de fer càrrec. «Si fem infraestructures no connectades, podem no estar fent bé la nostra feina», ha reflexionat Berasategui.

Segons ha plantejat, cal que en els fons europeus Next Generation «aquestes connexions hi siguin incloses, perquè són vitals perquè aquesta infraestructura sigui útil». Pellicer ha recordat que «el 2020 ja teníem la partida pressupostària reservada per la inversió, el 2021 hem tancat el projecte i el 2022 es faran les obres».

Per tot plegat considera que «ja hi tenim el peu al coll». La redacció del projecte va anar a càrrec de l'Ajuntament, que ara l'ha cedit a la Generalitat, que és qui té la competència per fer les obres. No hi ha data concreta per començar les obres, tot i que es preveu que sigui cap a mitjans de l'any vinent.

La previsió del Govern és licitar les obres durant el que queda de 2021. Quan comencin s'ha establert un període d'execució de 10 mesos. Això situa el seu final durant el primer semestre del 2023.

Foto de família de les administracions i entitats veïnals implicades en el projecte a l'altura del Tennis Monterols
La reivindicació veïnal culmina setze anys després amb la implicació de l'Ajuntament de Reus i la Generalitat | Jordi Olària Gras

La infraestructura arribarà fins a Aigüesverds en una segona fase

El secretari de Territori i Mobilitat de la Generalitat, Isidre Gavín, ha destacat precisament que el projecte va néixer d'una reivindicació veïnal. Ha resumit que es tracta d'una infraestructura «que neix de la ciutadania i té sentit i solidesa». És per això, ha afirmat, que «l'assumeix i empeny l'Ajuntament de Reus i l'acabem compartint des de la Generalitat».

Ha fet incís en el fet que «la mobilitat sostenible no és una alternativa, és una prioritat, una necessitat». Pel que fa al segon tram, des de la urbanització Blancafort fins a la urbanització Aigüesverds, també hi ha el projecte redactat. Compta amb un pressupost d'1,9 milions d'euros més i la Generalitat el licitarà «pròximament».

No serà el final d'aquest carril bici, sinó que Gavín ha afirmat que «aquest projecte creixerà». Ho farà «per reforçar la polaritat de Reus» a través d'una candidatura presentada als fons europeus Next Generation. El secretari de Territori i Mobilitat ha anunciat que aquest dilluns el Consell de Ministres va donar llum verda a la proposta.

La Generalitat aposta per allargar el carril bici de Reus fins a Cambrils i Salou

Consisteix en allargar aquest carril bici «fins a Salou i fins a Cambrils». No és la primera vegada que es planteja un carril bici al llarg de tota la carretera TV-3141, entre Reus i Cambrils. Aquesta vegada, però, els fons europeus podrien impulsar notablement la seva execució.

«L'any 2023, si Déu vol i els calendaris tècnics i de projectes no se'ns espatllen, podrem iniciar les obres del carril fins a Salou i fins a Cambrils», ha declarat Gavín. Suposaria una inversió de 5,7 milions d'euros més que encara es desconeix de quina manera s'assumirà i quines administracions implicarà. Tampoc se sap de quina manera connectarà amb tots dos municipis.

Cap a Cambrils s'ha plantejat precisament allargar-lo a través de la carretera de Misericòrdia. Pel que fa a Salou, el secretari exposa que «els fons Next Generation inclouen la redacció del projecte, que compartirem amb el territori». Amb tot, admet, «en aquests moments no té una definició precisa».

Apunta que la idea inicial és que transcorri la C-14 fins a Salou, però insisteix que «el projecte està per redactar». Pel que fa a Reus, Marina Berasategui ha agraït la Generalitat «que impulsi aquesta connectivitat interurbana sostenible».