El PSC de Reus ha fet balanç dels dos anys de mandat aquesta tarda, al barri de Mas Iglesias. L'acte ha servit, també, per plantejar els dos anys que queden. A la pràctica, de fet, els socialistes han donat el tret de sortida a la precampanya electoral de les municipals del 2023.
Una vuitantena de persones ha seguit la radiografia de la ciutat i la proposta de futur dels socialistes. Entre el públic, cares destacades de la política municipal. Hi havia l'exalcalde socialista Josep Abelló i els exregidors Carles Salas i Misericòrdia Dosaiguas. També l'actual regidor no adscrit i exmilitant de Ciutadans, Raúl Meléndez.
També Juan Carlos Sánchez, anterior portaveu de Cs que va deixar el partit juntament amb el grup municipal enmig d'acusacions creuades amb l'executiva estatal. En clau de política municipal, el portaveu socialista, Andreu Martín, considera que «s'ha constatat que aquesta fórmula de govern està esgotada».
Critica el govern municipal perquè «no és capaç de donar solució als reptes de la ciutat». És per això que el PSC es presenta com l'alternativa «capaç de fer aquest canvi a la governança de la ciutat». Per fer-ho s'ofereix a tota la ciutadania, particulars i entitats, per construir un projecte transversal i global de cara al 2023.
El PSC repassa les propostes tombades pel govern
«El govern, en aquests dos anys de mandat, pràcticament no ha fet res més que presentar coses en pantalla i fer projectes que, casualment, s'iniciaran el 2024», ha etzibat. Sense mencionar-los es refereix a iniciatives com el Pla Estratègic, que ha de quedar enllestit l'any 2023, abans de les eleccions. També a la recentment presentada reforma de la zona sud entre el Carrilet i Mas Iglesias.
Considera arriscar plantejar projectes que haurà d'executar el pròxim govern i que, per tant, podrien quedar descartats. «On hem arribat, amb un govern que no és capaç de presentar un projecte per aquest mateix mandat?», es pregunta.
La resta de membres del grup municipal del PSC han intervingut per abordar diferents àrees municipals. També la diputada Sandra Guaita, que va deixar l'acta de regidora per centrar-se en el Congrés dels Diputats. Ha estat la primera d'intervenir per defensar la feina que es fa a la cambra espanyola que també té impacte en la vida quotidiana de tota la ciutadania.
L'ha seguit Anabel Martínez, que ha carregat contra el govern local acusant-lo d'anar «a contracorrent, no escolta la ciutadania». Com també han fet altres regidors, ha criticat la gestió del Mercat del Carrilet, o l'impuls d'una piscina coberta que serà de gestió privada. També ha rebatut el discurs del govern quan treu pit del superàvit municipal.
El Pla Estratègic i el superàvit en el punt de mira
Considera que implica «haver deixat d'invertir en les persones». Per últim també ha recordat el compromís de l'alcalde, Carles Pellicer, d'incorporar 1.000 pisos al parc d'habitatge públic de la ciutat fins al 2023. Una promesa electoral per a la qual «a mi no em surten els números», ha sentenciat.
Daniel Marcos s'ha centrat en àmbits com la falta de zones verdes a la ciutat o la negativa del govern local d'aplicar propostes del PSC. Ha repassat algunes de les mocions que els socialistes han presentat al plenari municipal i que la majoria absoluta de JxC-PDECat, ERC i Ara Reus ha tombat. Entre altres, mesures per dinamitzar els locals comercials buits de la ciutat, línies d'ajuts per a joves o la targeta d'autobús gratuïta per anar a l'Hospital.
De la gestió de la pandèmia se n'ha encarregat Carmina Pozuelo. Ha criticat la negativa d'instal·lar lavabos públics a la ciutat i la no aplicació d'actuacions proposades el PSC. Entre altres, impulsar els actes culturals a l'aire lliure, ampliar la iniciativa del campament dels Reis d'Orient o obrir les piscines municipals.
Per la seva banda, Hèctor Fort ha insistit que tenir superàvit municipal «no és sinònim de gestionar bé». De fet, considera que és la prova que «la pujada d'impostos va ser desmesurada». Ha carregat contundentment contra el Pla Estratègic del govern, que qualifica d'«eina de propaganda electoral».
Crítiques contundents contra els grans projectes del govern de Reus
En la mateixa línia que el Pla d'Acció Municipal, que creu que és «paper mullat i ple d'incompliments». També ha recordat la lentitud i la manera com s'ha gestionat el contracte de la brossa. Per últim, ha definit la gestió del Mercat del Carrilet com «el més gran dels despropòsits».
Després de l'anunci del seu tancament, ha recordat, es va anunciar una pròrroga «abans de les eleccions autonòmiques». I ara, finalment, el govern planteja que la reforma de la zona sud inclogui un punt de venda de producte fresc que, amb paraules de la vicealcaldessa Noemí Llauradó, «n'hi podríem dir mercat».
La darrera regidora en intervenir ha sigut Tània Agudo. El plenari passat es va incorporar al grup municipal en substitució de Sandra Guaita. Ha criticat la manca de neteja pública d'alguns carrers i barris de la ciutat. «No pot haver-hi ciutadans de primera i ciutadans de segona, tots paguem els mateixos impostos», ha sentenciat.
L'acte l'ha tancat Andreu Martín amb la mirada posada en les eleccions del 2023. Ha presentat el PSC com l'alternativa necessària de govern. Per fer-ho ha recordat el període postelectoral del 2019, i en concret el paper que hi va jugar ERC.
Ha plantejat que la majoria absoluta d'esquerres —ERC, PSC i CUP— no va fructificar perquè els republicans no van voler. Tant CUP com PSC havien plantejat estudiar alguna entesa en aquest sentit. El partit de Noemí Llauradó, però, «no va optar per això, va posar per davant la Diputació de Tarragona», ha etzibat Martín.