Imatge del carrer de l'escultor Rocamora vist des de la part inferior, amb el Mercat del Carrilet a l'esquerra

L’Ajuntament de Reus ajorna el tancament del Mercat del Carrilet fins al 2024

Es posposa també el projecte de tot l'àmbit urbanístic fins al pròxim mandat

El Mercat del Carrilet de Reus no tancarà, com estava previst, el 29 de juny d'enguany. Aquest dimecres s'ha anunciat que s'ajorna fins a l'any 2024 perquè «el govern no pot assumir el tancament de catorze parades d'un mercat ni tampoc l'eliminació de 25 llocs de treball que són molt importants per mantenir l'economia de moltes famílies».

Tens Telegram? Afegeix-te gratis al canal de TarragonaDigital: les millors fotos i vídeos, les últimes hores i ara també pots comentar! CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Així ho ha justificat aquest dimecres Carles Pellicer, alcalde de Reus, en una roda de premsa convocada avui mateix, després que el govern s'hagués reunit tant amb els paradistes com amb l'oposició municipal per anunciar-los en canvi de parer. «El Mercat del Carrilet seguirà obert fins al 2024», ha assegurat.

Un anunci que arriba tot just cinc dies després que, al darrer plenari municipal, el govern tombés una proposta de l'oposició per fer una consulta ciutadana sobre el futur del mercat. En aquell moment no es va apuntar cap alternativa al tancament, sinó que el govern va fer incís en el procés participatiu que ha d'anar associat a la futura reforma urbanística prevista des de Mas Iglesias fins al Carrilet.

Si no se'n va dir res, ha justificat l'alcalde, va ser per una qüestió de «tempos» de treball. El mateix motiu, assegura, pel qual l'anunci s'ha fet avui, poc més de 48 hores abans de començar oficialment la campanya electoral. Preguntat per aquest calendari, Pellicer ha respost que «no actuem com a campanya electoral, actuem com a govern».

Ha assegurat que «els tempos són els que toquen, hem considerat que el moment era oportú després d'haver tingut la informació que ens faltava per acabar de formalitzar la proposta». Tant el PSC com la CUP ja han convocat, per demà, les respectives rodes de premsa de reacció a l'anunci.

Pròrroga de tres anys per al Mercat del Carrilet

«Ningú hauria pogut preveure, fa dos anys, una pandèmia mundial», ha exposat Pellicer. Ha remarcat l'increment de les necessitats socials, la pèrdua de qualitat de vida general i l'augment de l'atur com a elements en els quals l'Ajuntament, apunta, haurà d'actuar els pròxims mesos i anys.

Tot plegat portarà a anunciar, pròximament, un nou Pla de Reactivació Econòmica i Social de l'Ajuntament de Reus segons ha explicat Pellicer. En aquest escenari, sentencia, «decidir mantenir el tancament del Mercat del Carrilet a la data prevista creiem que no va en consonància amb la realitat social i econòmica que viu el país i la ciutat».

El tancament previst, ha insistit Pellicer, «no tindria cap mena de sentit». També s'ha ajornat el projecte de reforma urbanística que el govern havia afirmat que estava treballant. Ara no es posarà en marxa fins al 2024, quan tanqui el mercat i, per tant, serà el pròxim govern municipal qui l'hagi de dur a terme.

Sense detallar la forma jurídica de la nova pròrroga, s'ha apuntat que es podria tractar també d'un lloguer, que l'administració només pot oferir com a pedaç fins que arribi el projecte urbanístic. És a dir, que perquè un Ajuntament signi un lloguer i no una concessió cal que hi hagi data clara de finalització marcada, en aquest cas, per la futura reforma de l'àrea.

El regidor d'Empresa i Ocupació, responsable dels Mercats de Reus, Carles Prats, ha volgut deixar clar que «el Mercat del Carrilet, en la situació actual, no és viable; només té catorze paradistes i algun es jubila pròximament». A més, afegeix, «l'edifici està a la seva recta final; podem allargar uns anys, però no eternament».

Tot i això, l'empresa municipal Reus Mobilitat i Serveis «durà a terme petites actuacions de condicionament de l'espai per tal que continuï complint les condicions necessàries per al desenvolupament de l'activitat».

Noemí Llauradó, Carles Pellicer i Carles Prats a la sala de premsa de l'Ajuntament de Reus
El govern de Reus justifica la pròrroga per la situació econòmica i social | Jordi OIària Gras

La reforma urbanística s'ajorna fins al pròxim mandat

«Aquesta nova situació només és possible perquè la pandèmia de la Covid-19 i la crisi econòmica ens obliguen a endarrerir el projecte de transformació de tot l'àmbit», ha aclarit. La vicealcaldessa, Noemí Llauradó, ha reafirmat que «creiem que és millor garantir llocs de treball i preservar l'ocupació i l'activitat que no pas tenir-hi una plaça a l'espera d'un projecte definitiu; hauria estat insensible davant de la situació que s'està vivint».

Pellicer manté que l'àrea que abraça des del futur Baixador de Bellissens fins a l'avinguda del Carrilet serà «un dels principals eixos de transformació de Reus els pròxims anys». El govern insisteix que el projecte de reforma urbanística es manté dins de l'agenda, això sí, per al pròxim mandat.

L'alcalde ha assegurat que el calendari del govern era «iniciar una gran transformació d'aquesta zona l'estiu vinent», just quan tanqués el mercat. Insisteix, de nou, que es tracta «del projecte de transformació més important que viurà la ciutat els pròxims anys». Fins ara s'havia plantejat en fases, però aquest ajornament comportarà executar-lo de manera íntegra.

S'ajorna el punt final del Mercat del Carrilet

Pellicer ha recordat que el Mercat del Carrilet es va inaugurar l'any 1983 amb concessions de 36 anys no prorrogables. L'any 2019, quan acabaven, es van oferir lloguers de dos anys com a pròrroga als paradistes. Una pròrroga que havia d'acabar enguany, quan estava previst iniciar la reforma urbanística.

Aquesta reforma estava condicionada, segons l'estudi de Mercats de Barcelona, per la implicació d'un operador privat que pagués les obres de l'edifici o per una inversió de més de cinc milions d'euros per part de l'Ajuntament. Es descarten tots dos escenaris i, per tant, s'havia anunciat el tancament de l'equipament i una reforma molt més àmplia.

El govern no n'ha donat detalls, fins ara, d'aquest projecte de gran abast, que no afecta només l'espai del mercat, sinó que dibuixen en un espai des de l'avinguda del Carrilet fins al futur Baixador de Bellissens passant per Mas Iglesias. Juntament amb l'ajornament del tancament també s'ha posposat aquest projecte, que ja no s'executarà durant aquest mandat.

L'alcalde ha recordat que una situació similar a la del Carrilet es va viure quan es va tancar el mercat de les Peixateries Velles als anys 80. «El govern del moment va apostar per impulsar una transformació urbanística d'aquell espai, que avui gaudim com a ciutadania», ha destacat.