El carrer del Doctor Frias de Reus, amb un autobús aturat a les noves parades

Reus confia traslladar els busos que falten arran de la bona valoració del nou espai

A la plaça de les Oques han quedat tres línies interurbanes i totes les municipals

Dilluns de la setmana passada es van posar en marxa les noves parades d'autobús de Reus. Situades al carrer del Doctor Frias s'hi han traslladat gairebé totes les rutes que connecten Reus amb els municipis del voltant. Davant de la Biblioteca Central i al costat de l'Estació Enològica s'han construït cinc noves parades.

El dilluns 26 de juliol es va fer efectiu aquest trasllat, que des del govern local i des de la Generalitat es valora positivament. Es veu com una bona manera d'alliberar la plaça de les Oques del volum de trànsit que fins ara registrava. De fet, l'estació d'autobusos no oficial que s'hi havia acabat establint era la parada amb més moviment de tota la ciutat.

Després d'anys de reivindicació veïnal i problemes de mobilitat, ara s'ha traslladat bona part del seu trànsit al nou espai. Per fer-ho s'han tret les places d'aparcament del carrer del Doctor Frias i s'han construït cinc marquesines. També s'ha modificat un lateral de la zona blava, que ha perdut espai perquè en guanyés la vorera.

Valoració positiva del trasllat cap al carrer del Doctor Frias

L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha recordat que es tracta d'«un projecte molt esperat». «Els veïns de la zona i la ciutadania en general tenien una problemàtica de mobilitat», ha destacat. «Aquesta nova distribució ens permet més comoditat, més esponjament i més qualitat en el servei», ha afirmat.

Confia, de fet, que la bona valoració del trasllat faci que també es traslladin les tres línies que han quedat a les Oques. Marina Berasategui, regidora d'Urbanisme i Mobilitat, ha admès que s'estan ajustant algunes mancances detectades aquests primers dies. Per exemple, «s'han detectat algunes cues en algun moment puntual en algun punt semafòric dels que s'han arranjat per fer possible aquest trasllat».

«Estem treballant per acabar-ho d'adaptar», ha afirmat. També ha recordat que «el més important és que la configuració d'aquesta parada permet la futura transformació en zona verda d'aquest espai». Es tracta del que preveu la planificació urbanística per a la zona blava de davant de la Biblioteca.

De fet va ser un dels motius del retard en l'inici del projecte. L'Ajuntament de Reus havia previst instal·lar les noves parades ocupant una proporció important de la zona blava. Gepec va denunciar el projecte precisament perquè allà hi ha d'anar una zona verda. Un espai que no està previs que es desenvolupi ara, però que el dia que es consolidi urbanísticament la zona, ha de ser un espai verd.

Reus Centre registra el doble d'usuaris que l'estació d'autobusos

«És la parada de Reus que té major nombre d'usuaris», ha sentenciat Trinitat Castro, directora dels serveis territorials de Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori. Hi passen, cada any, més de 600.000 persones segons les dades de la Generalitat. Compta amb 300 expedicions diàries, la majoria de les quals s'han traslladat a les parades noves.

Han quedat tres línies a la plaça de les Oques juntament amb totes les dels autobusos municipals. Es tracta de les que connecten Reus amb Falset, amb Salou i amb Castellvell i Almoster. La parada de Reus Centre és la que registra més moviment d'usuaris.

L'estació d'autobusos compta amb unes 500 expedicions diàries, però amb una afluència de passatgers inferior que la de les Oques. De fet, la parada que ara s'ha traslladat al carrer del Doctor Frias «duplica pràcticament el nombre d'usuaris de l'estació d'autobusos», exposa Castro. És per això que es veu aquest trasllat com una fita important.

El projecte va començar l'any 2018 i ha culminat ara. De fet encara es podrien acabar de traslladar les línies que falten. Segons ha deixat entreveure la directora territorial, confien que la bona marxa de la nova parada convenci les companyies que ara no s'han sumat al trasllat.

Per una banda no es va arribar a un acord amb l'empresa concessionària. A més, les tres línies, pel recorregut que fan, «han de passar també per les Oques». Per últim, es va valorar que els usuaris no obtenien «un benefici de temps» amb el canvi.

Tot i això, Ajuntament i Generalitat confien que la bona valoració del trasllat acabi impulsant els canvis que falten. Si això fos així, a la plaça de les Oques només hi quedarien els autobusos urbans. Tots els interurbans quedarien ubicats a la nova zona, la parada Reus Centre.