Tot de creus plantades a l'entrada de Villablanca simbolitzant la mort de les condicions laborals de la plantilla

Treballadors del centre Villablanca de Reus s'hi tanquen com a mesura de protesta

La tancada indefinida vol mantenir la pressió en el marc de la vaga indefinida engegada fa tres setmanes

La plantilla del centre Villablanca de Reus manté les accions reivindicatives. Un grup de treballadors ha començat, aquest dimarts, una tancada indefinida per mantenir la pressió sobre l'empresa i recordar les seves demandes. Els participants de la tancada afirmen que la mantindran «mentre l'assemblea de treballadors i treballadores no acordi el contrari».

Joan Roig, membre del comitè de vaga i delegat de la CGT, explica que confien anar sumant suports a la tancada. Admet que l'han començat sense l'antelació i el marge de maniobra que els hagués agradat. Tot i això, volien evitar que un anunci previ els dificultés la tancada.

És per això que aquest dimarts hi han passat la nit set persones, tot i que confien que vagi augmentant el nombre els pròxims dies. Aquesta acció arriba dies després de la marxa de cotxes pel centre de Reus i en el marc de la vaga indefinida. Va començar el 19 d'agost per reclamar un reforç a la plantilla i un reconeixement dels treballadors.

En concret denuncien que la plantilla és insuficient i que, a més, no es cobreixen les baixes de curta durada. S'havia arribat a acordar amb l'empresa un increment salarial, però no hi va haver consens amb l'empresa pel que fa a com aplicar-lo. L'excés de temporalitat i la precarietat són altres línies de reclamació per part de la plantilla.

En un comunicat emès recentment, el comitè de vaga carrega contra l'empresa i la seva «incapacitat negociadora davant de la qual la Generalitat manté un silenci absolut». Recorden que Villablanca, integrada a l'Institut Pere Mata, presta serveis essencials. És per això que reclamen que la Generalitat exerceixi de mediadora en el conflicte laboral.

L'actual conflicte laboral n'ha destapat un altre de sindical. A l'inici de la vaga indefinida actual, CCOO se'n va desvincular. La consideraven absurda i, en un comunicat de premsa, carregaven contra la CGT i UGT, sindicats majoritaris al comitè d'empresa.

Se'ls acusava de no fer seguiment de la vaga que havien convocat i de no tenir cap predisposició per negociar amb l'empresa. Al cap dels dies, la CGT i UGT van respondre acusant CCOO de connivència amb l'empresa. Al seu respectiu comunicat recordaven diferents situacions en les quals el sindicat s'havia alineat amb l'empresa durant alguns conflictes entre la plantilla i la direcció.

També apuntaven que la manca de plantilla feia que els torns ordinaris coincidissin amb els serveis mínims. Tot plegat va acabar amb el comitè de vaga convocant una assemblea de treballadors. Va servir per ratificar la convocatòria de vaga i, en clau interna, com a gest de força per part de la CGT i UGT.