Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Membres de Bravium Teatre i de l'Orfeó Reusenc al teatre del carrer de Sant Llorenç

El Bravium assumeix un «exili» indefinit i farà la temporada a l'Orfeó Reusenc

No tenen notícies del calendari ni del pressupost que l'Arquebisbat es planteja per al Centre Catòlic | L'Orfeó incrementa la seva programació sumant-hi la del Bravium

L'Orfeó Reusenc acollirà la temporada teatral pròpia i també la de Bravium Teatre. Les dues entitats compaginaran les propostes teatrals per donar cabuda a totes les representacions i espectacles. Per la seva banda, el Bravium ha habilitat el local del costat de l'Orfeó com a seu provisional mentre no puguin tornar al Centre Catòlic.

Els presidents d'ambdues entitats han presentat, aquest dimarts, la nova programació i l'entesa establerta entre les entitats. Albert Bermúdez per part de l'Orfeó i Ferran Figuerola en nom del Bravium han exposat de quina manera s'han compaginat tots dos projectes. Entenen que «l'exili» dels segons «no sabem quant pot durar» i, per tant, han optat per programar a l'Orfeó.

Sense notícies concretes del futur del carrer de la Presó

Preguntat per l'estat del projecte del Centre Catòlic, Figuerola ha respost que «s'hauria de preguntar als propietaris» —l'Arquebisbat de Tarragona—. Una representació de l'entitat s'hi va reunir fa uns quinze dies i els van mostrar l'estat de l'edifici. El plànol que els van ensenyar, ha explicat el president, planteja canvis importants respecte a la distribució que hi havia fins ara.

L'espai que havien ocupat la sala de juntes i les oficines, a la planta baixa, es farà servir per habilitar-hi la sortida d'emergències. A canvi els haurien plantejat un espai al segon pis per substituir aquestes dependències. Segons van comprovar els membres del Bravium, les obres encara estarien en fase de diagnosi.

S'han tirat envans, s'han foradat parets i s'han tret els sostres. «Feia pena, però entenem que són les obres per fer un diagnòstic de la casa». «No sé quan poden durar les obres ni quin pressupost hi ha», ha afegit Figuerola. Pel que fa al futur de l'espai, quines entitats l'ocuparan i com es gestionarà, no en tenen informació.

Admet que els han arribat rumors, però prefereix no comentar-los fins que l'Arquebisbat o el prior no els donin informació veraç. Considera que el futur edifici «necessitarà un administrador, gestor o programador i un administrador dels espais i gestioni els lloguers i les despeses». Tot i això, subratlla que són especulacions i consideracions personals.

Insisteix que el Bravium està disposat a tornar i a pagar un lloguer. Fins ara l'entitat cultural s'encarregava de les despeses i havia fet diverses inversions de pes per mantenir l'edifici. Ara entenen que es podria formalitzar la situació, assumint l'Arquebisbat tota aquesta part i corresponent a les entitats que en facin ús el pagament d'un lloguer. Una situació que encara no s'ha tractat, però el Bravium sí que es mostra disposat «a pagar un lloguer dins de les nostres possibilitats econòmiques».

Culmina el trasllat del Bravium al carrer de Sant Llorenç

L'edifici del carrer de la Presó és propietat de l'Arquebisbat de Tarragona, que el mes de març va anunciar que el tancava. Va al·legar deficiències estructurals a l'immoble i va informar l'entitat cultural que havia de desallotjar les instal·lacions. Tant les notícies com la manera amb la qual es van transmetre no van agradar als membres de Bravium Teatre.

Reclamaven conèixer la situació de l'edifici on fins llavors havien dut a terme la seva activitat. També volien el compromís que podrien tornar-hi quan l'Arquebisbat acabés les obres. Recorden, de fet, que han demostrat la seva implicació durant tot el temps que hi han tingut la seu.

Entre altres coses, amb el cost d'algunes inversions de manteniment i obres a l'edifici. Finalment, amb l'Ajuntament com a intermediari, van aconseguir el compromís del prior. Entre maig i juny van buidar l'immoble del carrer de la Presó, el Centre Catòlic, i es van traslladar a un local del carrer de Sant Llorenç, casualment al costat de l'Orfeó.

Bermúdez ha recordat que, quan el Bravium va rebre les males notícies, de seguida els van oferir les seves instal·lacions, una mà estesa que Figuerola ha agraït. Hi va haver altres entitats que van obrir les portes al Bravium. Finalment, l'agrupació va considerar que l'ateneu del carrer de Sant Llorenç era el lloc més adequat per passar «l'exili».

Especialment pel fet que han habilitat un espai en desús just al costat. Cedit per un soci de l'entitat ja va servir de magatzem quan van haver de buidar el carrer de la Presó «en temps rècord». Amb l'estiu entremig ja han pogut adequar-lo per acollir els cursos de teatre i l'activitat social de l'entitat.

Els cursos de teatre per adults començaran el 4 d'octubre i aniran a càrrec de Carles Pitarch i Jaume Ciurana. Els cursos per a joves començaran el 5 d'octubre i els impartirà Maria Bravo. Al costat del local provisional del Bravium, l'Orfeó també començarà els seus cursos de teatre el 7 d'octubre a càrrec de Lourdes Domènech, sòcia de les dues entitats.

Bravium Teatre i l'Orfeó Reusenc compaginaran les programacions

«Estem animats i contents, tot i les dificultats que hem passat», exposa Figuerola. Assumint que no saben quant de temps seran al carrer de Sant Llorenç, les dues entitats s'han coordinat per programar al teatre de l'Orfeó. Per part dels amfitrions, Bermúdez considera que és una oportunitat per obrir el teatre de l'entitat a la ciutadania.

«L'arribada del Bravium pot ajudar a dinamitzar aquest espai i que la gent de Reus el conegui i el reconegui com a seu», ha exposat. La seva programació permetrà recuperar obres que van quedar suspeses per la pandèmia, com Ferides, de la companyia La Gárgola el 13 de novembre. També Romeo y Julieta de la companyia Antzoki el 12 de desembre i la producció pròpia dels Idiotes de l'Orfeó, Perfectes Desconeguts.

Jordi Carrer i Iris Carrer portaran El confinament de la Laura el 2 d'octubre i el 10 d'octubre s'hi representarà Dobles parelles, de la companyia La Tramoia. Compten també amb els tradicionals Pastorets de l'Orfeó i el Concert de Nadal. Pel que fa al Bravium, ja tenen tancades les representacions fins a final d'any i estan treballant per les del 2022.

«El que no volem és fer coses cada cap de setmana com fèiem, volem anar a poc a poc i bona lletra», explica Figuerola. L'entesa entre totes dues entitats ha portat que els socis de l'Orfeó es puguin beneficiar dels mateixos descomptes que els del Bravium. De fet la programació la comencen fora del teatre, a la Palma.

Demà dimecres i dijous hi portaran el Carro dels Romanços, que actuarà acompanyat del Canó de Festes. L'última edició la van fer a la plaça d'Anton Borrell. El canvi d'ubicació és positiu, tal com ho planteja Figuerola.

El Parc Sant Jordi és un espai obert, on el públic va quedar ubicat a banda i banda d'un passadís per on transcorria el carro. A la Palma, en canvi, considera que l'espectacle guanyarà encant. Ja dins de l'Orfeó es recuperarà el cicle de teatre familiar que la pandèmia va estroncar l'any passat.

Començarà el 31 d'octubre amb dues sessions de La festa de la tardor. Els següents quatre diumenges passaran per l'escenari a les 12 del migdia les obres del cicle. Seran Soliloqui de Ton Muntaner, Aquafonia de Pau Elías, Dins de la panxa del llop de la Companyia de paper i Abiyoyo de l'Invisible titelles.

L'etapa més convulsa de l'entitat ha coincidit amb l'any del seu 70è aniversari. Malgrat tot, tenen previst acabar de celebrar l'efemèride durant el darrer trimestre del 2021. És per això que han programat tres actuacions de pes.

El 20 de novembre hi haurà el Cor Masculí Barcelona, que visitaven el Bravium gairebé cada any. Fènix actuarà el 27 de novembre i la Big Band Reus ho farà el 18 de desembre. De cara al gener compten amb Lou Bayonas, Núria Esquius i Jorge Varela.