Dos operaris actuen al raval de Santa Anna de Reus mentre ja s'ha obert al pas de vianants

Els negocis del raval de Santa Anna reben amb optimisme i resignació dos mesos d'obres

Divendres passat es van retirar les tanques d'obra per permetre el pas de vianants durant la campanya de Nadal

Les obres del raval de Santa Anna de Reus s'han aturat fins a principis de gener. Tal com s'havia programat, durant la campanya de Nadal el carrer serà majoritàriament per a vianants. Tot i que s'havia anunciat que l'obertura al pas de vianants es faria el sis de desembre, finalment es va dur a terme divendres passat, 26 de novembre.

Durant algunes setmanes s'hi seguiran fent feines que no impliquin tornar a tallar el carrer. Les obres es reprendran el nou de gener per deixar el raval definitivament vianalitzat. Fonts municipals apunten que faltarà polir l'asfalt, que tindrà un color vermellós.

També s'han d'instal·lar els elements de mobiliari urbà, que consistiran en bancs de fusta amb elements de vegetació al voltant. Restarà, també, instal·lar els aparells tecnològics com les càmeres de vigilància, les pilones intel·ligents i els punts de wifi públic. Finalment, se substituiran les rajoles que falten per panots Gaudí, el model que ja s'utilitza a la resta de la ciutat.

Tot plegat ha de culminar durant les primeres setmanes del 2022. Les feines de més envergadura es deixaran per passat festes per no interferir la campanya de Nadal. Mentrestant se seguiran fent actuacions més petites que no afectin la mobilitat de la zona, amb l'excepció del carrer de Salvador Espriu, que segueix parcialment tallat.

En aquest àmbit ja s'ha aplicat un canvi notable, a la part superior del carrer de Santa Anna. Entre el raval i el carrer de la Selva del Camp s'hi torna a circular de baixada. D'aquesta manera, els cotxes que hagin d'accedir al carrer de Santa Anna ho hauran de fer des del carrer de la Selva del Camp.

Aquesta modificació s'ha adoptat perquè el tall de circulació s'ha mantingut a l'altura de la plaça de Catalunya. Dolors Vázquez, regidora de Seguretat Ciutadana, Civisme i Convivència, detallava aquest dilluns que els canvis en la mobilitat es mantindran durant tota la campanya de Nadal. Això implica tallar la circulació des de la plaça de Catalunya fins a la plaça del Prim entre onze del matí i dues de la matinada.

El raval de Santa Anna de Reus, amb les tanques retirades durant la campanya de Nadal
Els vianants podran passar pel raval de Santa Anna durant les festes de Nadal | Jordi Olària Gras

«Esperem que el centre de Reus torni a ser el que era»

Divendres passat es van treure les tanques que impedien el pas de vianants per la calçada del raval de Santa Anna. A la zona s'ha vist com una alenada d'aire fresc necessària durant la campanya nadalenca. També per part dels veïns, que només podien travessar el carrer a la plaça del Prim o a l'altura del carrer de Santa Anna.

Pel que fa als negocis, en general admeten que «divendres es va notar». Alguns apunten que l'obertura va coincidir amb el Black Friday i, per tant, no arriben a atribuir l'augment de vianants únicament a la retirada de les tanques. De cara a la represa de les obres, hi ha qui exposa que «si no ho tanquessin tot de cop, seria menys traumàtic».

Consideren que «si ho tanquen tot de cop, ja empeny la gent a no passar per aquí». De punta a punta del carrer, l'opinió sobre la vianalització no és hegemònica. Per una banda, els que hi estan a favor ho veuen com una oportunitat perquè «esperem que el centre de Reus torni a ser el que era».

Admeten que les obres impliquen molèsties a la seva activitat quotidiana, però assumeixen que és el preu a pagar per reimpulsar la zona. Assenyalen que hi ha força locals buits al tomb de ravals, i esperen que la vianalització serveixi per omplir-los de negocis. En una línia similar, de fet, el govern ha impulsat una campanya per als ravals de Robuster i de Sant Pere vinculada, en primer terme, a la dinamització artística.

Entre els negocis consultats per TarragonaDigital, els que s'oposaven a la vianalització del raval de Santa Anna s'ho han acabat prenent amb resignació. «No ens acabava de fer el pes la reforma, però si es fa, esperem que sigui per bé», apunten alguns. Una de les crítiques prou esteses entre totes dues opinions és el calendari de les obres.

Consideren que, per afrontar la campanya de Nadal, era necessari que els vianants poguessin circular-hi lliurement, tal com s'ha fet. Tot i això, no s'estan d'apuntar que «ho haurien pogut preveure per tenir-ho acabat per Nadal». No només per treure's de sobre la molèstia de les obres, sinó perquè el raval reformat creuen que atrauria més vianants.