El raval de Santa Anna de Reus amb tanques a les voreres i la calçada a punt perquè comencin les obres

La reforma del raval de Santa Anna de Reus s'obrirà als vianants a principi de desembre

Les obres comencen avui, s'aturaran durant la campanya de Nadal i acabaran el mes de gener

Aquest dilluns comencen les obres de reforma del raval de Santa Anna de Reus. La primera fase afectarà des del carrer de Santa Anna fins a la plaça del Prim i deixarà la zona a un sol nivell. Tot i que les feines no estaran completament acabades, el carrer quedarà obert al pas de vianants a principis de desembre.

Segons ha explicat aquest matí Carles Pellicer, alcalde de Reus, «s'ha planificat perquè suposi les mínimes afectacions als veïns i als botiguers». Aquesta primera fase compta amb un pressupost de 374.000 euros i ha d'estar totalment enllestida el mes de gener de l'any vinent.

Les obres comencen avui, 4 d'octubre, i la part principal s'allargarà fins al 6 de desembre. Llavors ha d'haver-se acabat la plataforma central del raval, que quedarà al mateix nivell que les voreres. D'aquí a dos mesos, per tant, s'obrirà el pas de vianants pel reformat raval de Santa Anna.

Del 7 al 20 de desembre s'hi faran «intervencions puntuals que no afectaran el pas de vianants» segons el calendari de l'Ajuntament de Reus. «Hem pressionat l'empresa perquè el carrer estigui obert», ha afirmat Pellicer. Les obres s'aturaran completament entre el 21 de desembre i el 7 de gener.

La primera meitat del raval de Santa Anna quedarà vianalitzat a principis de desembre

L'objectiu de l'aturada és garantir que hi hagi lliure circulació de vianants al raval de Santa Anna durant la campanya de Nadal. Passat Reis serà quan s'acabin «les intervencions que hagin quedat pendents». Quan es va fer el primer anunci del projecte del raval de Santa Anna, alguns dels comerciants de la zona es van organitzar per oposar-s'hi.

Consideraven que no s'estava treballant de manera correcta perquè se sentien exclosos de la planificació de les obres. Des de llavors se'ls ha inclòs en reunions per explicar-los com evolucionava el projecte i quin impacte tindria a la zona. De cara a tot el sector comercial del raval de Santa Anna, Pellicer ha recordat que ja es va viure una situació similar als carrers de Monterols i de Llovera.

Quan es van vianalitzar també van generar queixes, però el canvi va quedar consolidar amb poc temps. L'alcalde destaca que, en el cas del raval, «els cotxes hi passaven, però no s'aturava ningú; ara la gent podrà passejar i anar a les botigues». Pellicer ha recordat que «la idea principal és guanyar un espai per als vianants».

El raval de Santa Anna de Reus, amb tanques a banda i banda i dos operaris dins
La primera fase d'obres afecta el tram entre el carrer de Santa Anna i la plaça del Prim | Jordi Olària Gras

El govern de Reus defineix el futur del raval de Santa Anna com «una plaça allargada». Al tram entre el carrer de Santa Anna i la plaça del Prim ja no hi tornaran a circular cotxes. Els serveis de repartiment i de càrrega i descàrrega que operen a la plaça del Mercadal cada matí tindran habilitat un nou circuit.

Hauran de baixar pel carrer de Sant Joan i, a la plaça del Prim, entrar fins al carrer de Monterols per arribar al Mercadal. Faran servir el carril que fins ara havia servit per connectar el raval de Santa Anna amb el de Jesús a través de la Plaça del Prim. Pel que fa als veïns, pujaran pel raval fins al carrer de Santa Anna i llavors baixaran per entrar a l'interior del tomb de Ravals.

En relació amb el pàrquing Simonet, al carrer de Salvador Espriu, s'hi seguirà accedint per dalt, des del carrer de l'Amargura. El que sí que es preveu, quan comenci la segona fase, és que es limiti la circulació a l'altura de la plaça de Catalunya.

La segona fase de la reforma del raval de Santa Anna es treballa en paral·lel

Fa tot just un mes es va adjudicar la redacció del projecte de la segona fase del raval. Ha de donar continuïtat a les obres que ara comencen i allargar la vianalització fins a la plaça de Catalunya. El projecte ha de quedar redactat a principis del mes de gener.

Segons ha explicat el govern municipal repetidament, es volen enllaçar totes dues fases en la mesura que sigui possible. D'aquesta manera, quan acabin les obres de la primera fase començarien les de la segona. Inclouran la meitat restant del raval, però també el carrer de Salvador Espriu.

En aquest cas la idea actual és que quedi amb una estètica similar a la del raval reformat, però permetent la circulació fins al pàrquing Simonet. Una possibilitat, segons apuntava de la regidora d'Urbanisme i Mobilitat, Marina Berasategui, seria que la barrera d'entrada a l'aparcament es traslladés a l'encreuament amb el carrer de l'Amargura. El tram de carrer fins a l'entrada de l'aparcament quedaria habilitat per circular-hi, però es garantiria que només ho fessin els cotxes que van cap al pàrquing. La resta del carrer també quedaria a un sol nivell i reservat per als vianants.