Dos agents dels Mossos d'Esquadra i dos de la Guàrdia Urbana de Reus patrullen conjuntament pel carrer de Jesús

Reus recupera les patrulles mixtes de Guàrdia Urbana i Mossos d'Esquadra aquest Nadal

Es vol reforçar la presència policial per incrementar la sensació de seguretat al centre de la ciutat | L'últim dispositiu mixt es va organitzar el 2016

La Guàrdia Urbana de Reus i els Mossos d'Esquadra tornaran a patrullar conjuntament el centre de la ciutat aquest Nadal. Des de dilluns vinent i fins al nou de gener s'ha tornat a coordinar un dispositiu de seguretat conjunt que no s'organitzava des del 2016. L'objectiu és prevenir possibles furts amb l'increment d'afluència de gent al carrer i reforçar la sensació de seguretat.

La regidora de Seguretat, Civisme i Convivència, Dolors Vázquez, subratlla que «davant de l'increment de persones al carrer és necessari donar aquest plus de presència policial». Es vol intensificar la proximitat «perquè es pugui viure, per part de la ciutadania, unes festes de Nadal més còmodes a la nostra ciutat». Pel que fa a la tasca conjunta dels dos cossos policials, considera que «és necessari que tornem a caminar junts i a vetllar per la nostra seguretat».

El centre de la ciutat s'ha dividit en quatre sectors diferents. El primer sector cobreix el tomb de ravals, i el segon, l'àrea des del Mercat Central fins a la plaça del Prim i la del Pintor Fortuny. El tercer sector va des de la plaça de la Llibertat fins a la Fira Centre Comercial i el quart s'ocupa dels passejos.

El centre de Reus recupera el patrullatge conjunt per Nadal

El dispositiu policial també comptarà amb una furgoneta que farà les funcions de comissaria mòbil. S'ubicarà principalment a l'avinguda de Sant Jordi, a l'altura de la plaça de l'Univers. Servirà per «recollir denúncies i evitar el desplaçament de les persones que puguin necessitar alguna intervenció».

Pel que fa a les patrulles a peu, «prestaran una especial atenció a l'hora de tancament dels establiments de la zona comercial centre». A la mateixa zona s'augmentarà «la vigilància de la venda ambulant i dels productes falsificats». També es reforçaran les patrulles motoritzades.

El dispositiu coincideix amb el canvi de mobilitat al raval de Santa Anna. Des d'aquest divendres que s'han retirat les tanques d'obra i, per tant, els vianants ja poden passar-hi. Les obres no han acabat, però s'aturen durant la campanya de Nadal.

Això afectarà el pas de vehicles pel carrer, que es tallarà entre onze del matí i dues de la matinada. El tall de circulació es mantindrà a la plaça de Catalunya i durarà tota la campanya de Nadal. Quan acabi es reprendran les obres i, quan s'obri definitivament, s'anunciarà el model de mobilitat que quedarà fixat al raval. 

Vázquez ha insistit, durant la presentació del dispositiu, en la coordinació que hi ha entre tots dos cossos policials. Fins a l'any 2017 s'havien organitzat dispositius mixtos com el d'enguany, però els últims quatre anys no n'hi havia hagut. La regidora ha explicat que fa quatre anys no es va poder dur a terme per «motius d'organització».

Tampoc el 2018 i el 2019, quan «hi havia situacions supramunicipals que no van deixar-nos fer aquesta actuació conjunta». Matisa, però, que sí que hi va haver coordinació entre tots dos cossos. L'any passat, finalment, la pandèmia tampoc hauria permès recuperar la dinàmica.

«Ara ja és el moment, creiem que la situació està molt més tranquil·la en tots els sentits» i, per tant, s'ha recuperat l'operatiu combinat. La regidora ha recordat les dades recollides a la darrera Junta Local de Seguretat, que mostraven una reducció dels fets delictius. És per això que no s'atribueix la recuperació d'aquest dispositiu conjunt a un increment del nombre de delictes.