Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla general de la protesta que han fet treballadors del 112 davant l'edifici d'emergències de Reus

Inspecció de Treball obre un expedient a Ferrovial per vulnerar el dret de vaga al 112

L'empresa va cobrir dos llocs que la vaga hauria d'haver deixat buits

«El 23 de juny es va produir una vulneració del dret de vaga al centre de treball situat a Reus». Així ho certifica l'informe d'Inspecció de Treball al qual ha tingut accés TarragonaDigital. El document arriba en resposta a la denúncia presentada per la CGT després que Ferrovial recol·loqués dos coordinadors per cobrir dos llocs desocupats a causa de la vaga.

La plantilla del 112es va declarar en vaga el passat mes d'agost per reclamar millores en les condicions laborals. Manca de plantilla i sous baixos són dues de les reivindicacions principals. El debat de fons, però, volen que s'estableixi en la internalització del servei.

Consideren, i així ho han mantingut tots aquests mesos, que per solucionar les deficiències del servei cal que la Generalitat el gestioni directament. Tot i que no s'ha assolit aquest compromís concret, sí que s'ha anunciat un estudi per explorar-ho. També s'han fet públics compromisos, en paral·lel, per millorar les condicions

En el marc de la vaga, la CGT va presentar una denúncia per vulneració del dret de vaga. Segons manifestaven, l'empresa hauria traslladat temporalment dos coordinadors perquè cobrissin dos llocs vacants per la vaga. Una substitució que hauria tingut lloc el 23 de juny.

L'informe d'Inspecció de Treball detalla que es tracta d'una «substitució interna de treballadors». En concret perquè aquestes dues persones van exercir funcions que no es corresponen a la seva categoria laboral. Segons certifica el document, els treballadors eren «coordinadors» però van fer de «gestors/teleoperadors».

L'argumentació afegeix que, per tant, «hi va haver una mobilitat interna de l'empresa» que «modificava la seva manera de treballar habitual». Es considera, com a conseqüència, que «es va produir un exercici abusiu del poder de la direcció que va provocar una reducció dels efectes de la vaga». Inspecció de Treball també recorda que la vaga és un dret constitucional.

Apunta, igualment, que la «substitució interna» de vaguistes en casos com aquest anul·la «la pressió exercida legítimament». L'empresa va comparèixer el 2 de setembre i el comitè d'empresa va fer-ho el dia 16. En el cas de la companyia, va acreditar la feina que havien fet els dos coordinadors el 23 de juny.

Per tot plegat, l'administració ha iniciat el procediment administratiu sancionador corresponent per vulnerar el dret de vaga.