Imatge de Pere Aragonès dubitatiu al Parlament de Catalunya.

«Fins que sigui necessari»: Gerra d'aigua freda d'Aragonès sobre les mesures antiCovid

En la sessió de control parlamentari d'aquest matí, el president ha fet autocrítica pel ritme de la desescalada i ha assegurat que no li tremolarà el pols a l'hora d'impulsar noves mesures | En Comú Podem i la CUP han criticat la repetició d'errors

Gerra d'aigua freda del Govern  respecte una possible relaxació de les mesures per frenar l'avanç de la Covid-19. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha avançat aquest dimecres, en la sessió de control al Govern del ple del Parlament, que no li «tremolarà el pols» a l'hora d'impulsar noves mesures o allargar les restriccons  vigents per tal de controlar la situació epidemiològica.

El president ha deixat clar que el Govern és conscient que les dades actuals de la pandèmia indiquen que durant l'estiu hi haurà un nivell d'incidència elevat, que afectarà tants als centres d'atenció primària com als hospitals. Per això, ha assegurat, «les mesures  es mantindran fins que sigui necessari», i se'n prendran de noves, «si fa falta».

Pere Aragonès ha assumit que no esperava un repunt tan significatiu del virus

Aragonès ha respost a les crítiques dirigides des de la CUP  i En Comú Podem, que retreien a l'executiu que ha tingut presses per a fer una desescalada que consideren massa ràpida. El president ha assumit «tota la responsabilitat  i l'autocrítica que calgui» i, tal com va fer dimarts el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha admès que no esperava que el repunt de casos fos tan significatiu i tan ràpid. 

Si bé és cert que el president de l'executiu ha fet saber que esperava un creixement, aquest es preveia més moderat  i no tan exponencial. «No era previsible quan es va produir, perquè va ser de cop, en pocs dies, amb nova variant i en un context de vacunació que feia preveure que no seria així», ha resumit. «És evident —ha dit sense amagar-se— que la situació que ens hem trobat no s'hauria d'haver produït».


En escoltar algunes crítiques dels grups parlamentaris, el president ha volgut recordar que dues setmanes enrere, quan les dades no eren tan cridaneres, les aportacions dels partits no eren com les d'ara. Mirant de llevar qualsevol matís d'hipocresia, ha advertit que «hem de ser tots una mica honestos  amb els plantejaments». Tanmateix, ha dirigit la crítica al seu govern, i ha reiterat que és «el primer en assumir tota la responsabilitat, perquè el Govern  es col·legiat i tot el que facin els meus consellers és cosa meva».

JxCat ha defensat les mesures preses i ha donat suport al Govern

El president del grup de JxCat, Albert Batet, ha volgut treure les castanyes del foc tot admetent que aquesta nova onada de la Covid-19 «ha agafat tothom amb el peu canviat». Ha defensat les mesures, «dures, però necessàries», segons ell, i ha considerat que «no hi ha millor autocrítica que treballar amb transparència». En aquest sentit, ha donat el suport  del partit postconvergent al Govern. 


Més dur ha estat el portaveu d'En Comú Podem, David Cid. Després de repassar l'estat dels serveis sanitaris i les dades epidemiològiques ha conclòs que el d'Aragonès és «el Govern de la repetició dels errors» i de «les anades i vingudes». En paral·lel, Laia Estrada, portaveu de la CUP, ha criticat el ritme de la desescalada i ha recordat que l'estiu passat també es va acabar admetent que s'havia anat «massa ràpid». «Es tracta de no repetir actituds errònies. Hem vist, de nou, una desescalada  totalment accelerada», ha criticat.